Медия без
политическа реклама

Германия легализира марихуаната

16 Авг. 2023
Pixabay

Германското правителство одобри спорен закон за легализиране на отглеждането и употребата на канабис с цел развлечение, давайки нов импулс на световната тенденция за облекчаване на правилата за ползване на марихуана. Това е записано в коалиционния договор между трите управляващи партии, предаде БНР.

184 страници обхваща проектозаконът на социалдемократите, либералите и Зелените, който предстои да бъде внесен в Бундестага. Според текстовете се разрешава притежанието на 25 грама марихуана за лична употреба, както и отглеждането на до три растения. Забранени остават продажбата и търговията. Разрешава се обаче създаването на клубове, които да отглеждат марихуана и да я предоставят на членовете си. Те няма да имат право да се рекламират и трябва да се намират на голямо отстояние от училища, детски градини и младежки клубове.

Кабинетът на Олаф Шолц се надява новото законодателство да ограничи черния пазар, да защити потребителите от нискокачествената марихуана и да облекчи съдебната система. Консервативната опозиция обаче твърди, че новите правила ще насърчат употребата на канабис и ще създадат още повече работа за властите. Срещу плановете на кабинета за легализиране на марихуаната се обяви Християндемократичният съюз.

"Когато нещо е позволено, много повече младежи биха се изкушили. Не съм сигурна, че ще могат да се спрат само с пробването на марихуана от любопитство", предупреди Симоне Борхард, член на парламентарната здравна комисия.

Ако законът бъде одобрен от парламента, Германия ще стане една от страните в Европа с най-либерални правила по отношение на канабиса. Легализирането на марихуаната води до ръст на потреблението и увеличаване на здравните проблеми, създавани от канабиса, се посочва в доклад на агенция по наркотиците към ООН, публикуван през март.

Кабинетът на Шолц промени първоначалните планове, според които продажбата на марихуана трябваше да бъде разрешена в лицензирани магазини в цялата страна. Вместо това правителството даде старт на пилотен проект с малък брой лицензирани магазини в някои региони, за да тества ефекта от легалното разпространение на канабис.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата