Медия без
политическа реклама

Еврокомисар: От България може да тръгне нов вариант на ковид

Причината е в ниския процент на ваксинираното население, смята Тиери Бретон

19 Ноем. 2021Обновена
Тиери Бретон
ЕПА/БГНЕС
Тиери Бретон

Заради ниския процент на ваксинация срещу COVID-19 в България страната може да се превърне в източник на нов вариант на вируса. Такова предупреждение отправи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, който отговаря за ваксинацията в Европейския съюз, съобщава БНР.

По негови данни у нас 26% от пълнолетното население е напълно ваксинирано, докато в Европа средният процент на ваксинирани граждани е 76%.

Според Бретон отговорност на българското правителство е да проведе ваксинационната кампания в страната.

Експертно мнение

"Делта вариантът е толкова заразен, че който не е ваксиниран, тази зима или пролетта ще се разболее. Ако бяхме действали с кратък и стегнат локдаун за седмица преди около месец, починалите на ден щяха да са под 100 на ден". Това заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, в интервю пред Нова нюз.

Според него задачата на здравеопазването е пикът да не е остър, а кривата да е по-ниска. "2020 г. беше единственият момент, в който нямахме абсолютно никаква вълна. Сертификатът и тестовете на учениците бяха много правилни решения. Тестовете трябваше да дойдат още през август. Съмнявам се, че вълната спада заради действията на правителството, просто това беше естественият ход", заяви той.

Медикът смята, че претоварването на болниците е толкова мащабно, че трябва още доста време да мине, за да се нормализира обстановката. И пояснява, че РНК вирусите имат вълнообразно протичане. "Смъртта се движи между 1 и 2% от всички регистрирани случаи, а дългият ковид настъпва при 15% от заболелите. Притеснителното е, че вирусът засяга всички кръвоносни съдове, всички се възпаляват. Възможно е преболедувалите да имат атеросклеротични промени", коментира д-р Илиев.

По думите му популистките партии са използвали по криминален начин кризата. 

Ограниченията в Германия той определи като почти задължаване към ваксиниране.

Актуална статистика

2785 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, показват последните данни на Единния информационен портал. Направени са 31 318 теста, което означава, че положителните проби са 8.9 процента от изследваните.

4484 болни обаче са посочени като излекувани. Това е почти двойно повече от новозаразените.

Активните случаи в страната са 109 144. 82.94 процента от новозаразените не са ваксинирани. Приблизително същият дял (88.15 процента) са неваксинираните и сред постъпилите в болница 734 пациенти с ковид.

Общият брой на хоспитализираните е 7414 души, от които 775 се намират в интензивни отделения.  

145 са починалите. От тях 91 процента не са били ваксинирани.

22 055 дози ваксина са поставени в четвъртък. Броят на хората със завършен ваксинационен цикъл у нас е достигнал 1 673 851 души. Бустерна доза досега са си поставили 55 589 души.

Последвайте ни и в google news бутон