facebook
twitter

Горещи новини

Екоинспекцията разреши да се лее бетон на къмпинг "Градина"

Военното министерство подготвя продажба на 31 дка дюни край Несебър
867
БНР
Това не е разораната целина - това е проектът на "Градина" АД по време на строителните работи в началото на годината.

Проектът за строеж в къмпинг „Градина“ е възобновен - в края на ноември бургаската екоинспекция отново е дала зелена светлина за изграждане на търговски комплекс на метри от морето, съобщи БНР.

Бистро, бар, търговски обект с обслужващи площи и трафопост, на терен от 5 дка, ще изникнат на метри от морето. Работата по проекта започна през януари, но последва замразяване - зарад протести и сигнали, че нагазва в защитена територия.  

Екоинспекцията е издала положителна оценка за съвместимост на строежа, въпреки че той попада в Защитената зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и граничи със Защитената зона „Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания. 

Възложител на строителството е „Градина“ АД, зад което стои известният бизнесмен Людмил Стойков, посочва БНР. 

От екоинспекцията дават следните обяснения. В терена няма дюни, те били в непосредствена блоизост. Територията е урбанизирана, за курортна дейност. Обектът попада в зона „А“ на крайбрежието, предвидено е 20% плътност на застрояването, седем метра максимална височина и 70% озеленяване.   

Инспекторите, които трябва да защитават околната среда, твърдят, че строежът ще засегне "само малко" защитената зона и  нямало да навреди на птиците.  На практика заради проекта се намалява буферната зона, която трябва да е свободна от застрояване. 

Междувременно "Дневник" съобщи за друго намерение за продажба на апетитен имот с пясъчни дюни край Несебър. По информация на медията на последното си заседание Министерският съвет е взел решение за промяна от публична в частна държавна собственост на 31 декара военен имот край морето. Теренът се намира в местността Акротирия в южната част на Несебър и най-вероятно още до края на годината ще бъде организиран търг за продажбата му. Почти по цялата територия на имота са разположени високи пясъчни дюни, което би следвало да е непреодолима спънка пред евентуално строителство, пише "Дневник". Имотът е включен със списък на военното министерство със 100 обекта с отпаднало предназначение, теренът някога се е ползвал за артилерийско поделение, част от бреговата охрана. 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Строежът край Синеморец е спрян временно

09.12.2019

470 6
Иванчева: Фандъкова си приписа наши заслуги в "Младост"

09.08.2019

2073 10
Природозащитници поискаха тотална промяна в управлението на плажовете

10.06.2019

1388 8

Коментари

н16
снимка на н16

Тия навсякъде искат да леят бетон, където може.

nobody2

не намален ддс, увеличен требе да има за тия от туристическия бизнес. крадльовци на всичко и от всичко.

 

LEFT

Мин. на отбраната през лошия социализъм е опазило дюните, сега според натовските ценности, може да се отърве от тях и ги кучета ги яли...

 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Вълци ги яли, я - да се напраска бетона за ол-инклузив кочинките с чадърче,

белким некой розовобузест белодупест оръфляк си подфърли кайметата да

фане малко цвет, мигар не е току-що изпълзел от пещерата.

Влез или се регистрирай за да коментираш