facebook
twitter

Горещи новини

Дончев: Времето за автомобилен завод в България е дошло

Коалиционното управление нито е лесно, нито просто, смята вицепремиерът
2946
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

В преговорите за бъдещ завод на „Фолксваген” у нас държавата направи всичко възможно, което можеше да се направи – от Владислав Горанов до обикновения чиновник. Единственото, което ни е ограничавало е европейското законодателство, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова тв.

Автомобилният гигант вече основа дъщерно дружество в Турция, което се възприема като по-нататъшна стъпка към изграждането на завод в Маниса, близо до пристанището Измир. Темата с голяма инвестиция за производство на автомобили изобщо не е затворена, посочи Дончев и съобщи, че от "Фолксваген" официално писмо, че България е отпаднала като инвестиционна дестинация няма.

Ако не е "Фолксваген" ще е някой друг. На България ѝ е дошло времето. Цял автомобил скоро ще се произвежда у нас, категоричен бе Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС.

Дончев коментира и хода на предизборната кампания за местния вот и поведението на Волен Сидеров в последните дни.

Вицепремиерът е убеден, че от мръсна кампания страда демокрацията. Той заяви, че коалиционното управление нито е лесно, нито е просто и за съжаление изисква компромиси. Според Дончев медийната среда в България е "дълбоко болна".

Колкото до паниката в училищата в Сливен, Ямбол и Карнобат вицепремиерът каза, че има външни и вътрешни сили, които са замесени. Това тече поне от половин година и не е толкова невинно, колкото изглежда на пръв поглед. Това не е поредната дигитална щуротия, няма как да не си мислим, че това има определени политически мотиви, най-малкото ескалира в определена предизборна ситуация, коментира Дончев.

Той е категоричен, че отнемането на дете е крайна мярка, когато детето живее в опасни за здравето и живота му условия – рядка, драстична мярка, която е обект на съдебен контрол, обясни вицепремиерът.

Дали има замесени политици – Дончев е убеден, че има. Поне няколко кандидат-кмета и една политическа сила са ангажирани, каза той и добави, че доколкото знае е „коалиционен партньор на левицата в няколко формата за местните избори”.

35

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

46 млн.британци определят бъдещето на страната днес

12.12.2019

398 9
Борис Джонсън печели изборите с малка преднина? (ВИДЕО)

11.12.2019

2155 14
Тръмп поиска от Русия да не се намесва в изборите в САЩ

12.12.2019

141 3

Коментари

Страници

momon

Нали този се водеше за един от умните в герб?☺️ Смятайте какви са останалите.

JollyRoger's

Преди завода за "цял автомобил" към автомобилния клъстър е редно да бъде добавена поне една манифактура за възглавници и ковьорчета за задни стъкла. С извезани емблеми на престижни марки. 🎃🎃🎃

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Дошло е време не за автомобилен завод, а е дошло време вие наядените да си ходите.

С добро.

Както казва народа в този случай:"Те не го пускат в селото, той пита за поповата къща."

Evasion

Единственото, което ни е ограничавало е европейското законодателство, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова тв.

:Много странно изказване... Това ЕС законодателство се е превърнало в универсално оправдание за неуспехите на герберите. Преди тях другарите-царисти се оправдаваха с Иван Й. Костов, но той някак си поизбледня... Та да се върнем на въпроса - как така това европейско законодателство не попречи на автомобилен производител извън ЕС  да направи няколко завода в Централна Европа? Как това европейско законодателство не попречи на автомобилен производител от Европа да строят и разширяват автомобилни заводи в Румъния, Чехия, Словакия, Унгария? Как така се случва, че това европейско законодателство пречи все на България? Дали пък причината не е по-скоро в България и българските управляващи, а не в европейското законодателство?

Hasta la vista

Ами нали знаеш, че на нас, особено на гербаджиите, се някой друг им е виновен, че се гадове и подлеци Му подронват стабилността, че...Предполагам помниш колко време и по колко пъти на ден се споменаваше името на Станишев, а след това на Орешарски, въпреки че вторият беше само малко повече от година на власт...Накратко, виждаме сламката в очите на другите, а гредата в собственото си око изобщо не я забелязваме...

graoveca

Дали пък причината не е по-скоро в България и българските управляващи, а не в европейското законодателство?

 Причината е в българският народ. Тия държави дето сте ги изброил, всичките имаха поне по едно въстание срещу Московията за 45 години, а ние имахме желание да станем 16-республика ... Това е покацателно за манталитета ни, за начина ни на съществуване и справяне с живота...

Не става так Ганьо, требва да се смени народа и ще има инвестиции... като станем унгарци, чехи, поляци и т.н., тогава ще има и инвестиции ... Българските управляващи са си само видимата част на народеца, той си ги ражда, той си ги възпитава, той си ги въздига на власт, той им определя какво да и какво не ... След това като види резултата вика, ама сакън, защо така?  Не тряббаше така да стане ... 

майор

Тва ли ти е аргумента - въстание срещу Московията?

Съга, като 30 години ни грабят новите бракя, що не дигаме въстания?

Или сега се смета за преврат срещу демокрацията?

Типично демокрякско мислене - като ти краднат крава - лощо, като краднеш крава - добро 🚬

Hasta la vista

Тъй, тъй, граовец, етническият състав на народонаселението е на път да се смени напълно с едни потомци на великия индийски народ...И като потекат едни инвестиции, не ти е работа. Па може и Ролс Ройс да си пренесе производството на самолетни двигатели към сливенско, регион с най-голяма концентрация на новошведи...

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...някак си тихомълком мина авантюрата на ГриГан да произвежда автомобили в съдружие с китайци. Нсе още срещам по улиците китайски машини, не изглеждат лошо, барем са нови и лъскави, не са втора ръка или архаични модели като костовото "метро".

 

Някои знае ли някакви подробности защо това не се получи?

 

Освен партенката, че Пеевски, Борисов, Василев, филанкишията поискали дял, пък....

Благодаря.

Evasion

архаични модели като костовото "метро".

Ех тоя Костов, все е в кошмарите на другарете и военните умници... Производството на "Маестро", не "Метро" ("Метро"-то е друг, по-малък модел на Роувър) започва на 8 септември 1995 г., под вещото ръководство на другаря Тилев.

Авантюрата на григан не успя по простата причина, че другарят григан не произвеждаше, а сглобяваше в малки количества автомобили, произведени в Китай. Себестойността бе висока - цената висока и неконкурентна за предлаганото качество. Финалът - логичен и очакван.

JollyRoger's

На др. Тилев му липсваше експертизата на др. др. Вилхелм и Гад. А и нямаше Лаборатория, която да му оцени риска. Бъки Бомбата го нямаше даже, та да похапне с него в "Олимп". После дойде Ваньо и нещата потръгнаха. Петьо дори повози баба си на "Ролс". 

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Кой е др. Тилев?

Банкера? Той и автомобилосглобител?

Не вярвам!

Вероятно нещо грешите.

 

 

Evasion

Същия. По онва време собственик на "Дару кар" - официален представител на БМВ, "Роувър" и "Ленд Роувър" за България. Направи смесено предприятие с "Роувър" и започна да сглобява стария им модел във Варна, мисля във "ВАМО". Абсолютно същото, което направи григан по-късно...

mamut

КТБ беше отпуснал кредит за завода в с.Баховица, след фалита на банката се разтури работата и марката  нещо не можа да се наложи на пазара,макар митници и гранична полиция закупиха доста машини.

дъртреалист

Цял автомобил скоро ще се произвежда у нас

но..., дано да е електрически.

Всичко друго е архаизъм.

Модерни батерии.

И защо се чака ПАК външен инвеститор?

За да е поредния кърлеж, който да източва финансовия ресурс навън?

Това направление е стратегическо, какво пречи държавата да стимулира български фирми да атакуват въпроса?

Всички работят с пари от банките.

Ноу хау е навсякъде.

Какво значи ЧУЖД инвеститор?

ЗАЩО ТИ Е ?

Защото ти си маймуняк, ли?

Или защото някой ти е внушил, че винаги трябва да бъдеш ограбван?

Воден прах

👍👍👍

volog2

Жалкото е, че времето за автозавод отмина. Такъв щеше да има смисъл в края на минали век когато все още имаше население извън трите/петте най-голяма града. Сега с него и без него, промяна в икономиката на София или Пловдив няма да има. 

PlaNed
снимка на PlaNed

На България ѝ е дошло времето. Цял автомобил скоро ще се произвежда у нас, категоричен бе Томислав Дончев

До тогава ще сглобяваме само половинки ли? И коя половинка, по-точно? Задница или предница, а може би изборът е между лява и дясна половина?

Томислав, като назначен за "умник Гюро" в ОПГ-то, се опитва да подражава на бай Тошо?!

"Тази година завод за полупроводници, догодина - за цели проводници!".

Бухта

Това изказване е някакси симпоматично за нивото на блъгарската мисъл като цяло.... Липсата на Нобели,  оскъдицата на Оскари и пр. що-годе отличителни белези....  След като вече почти всяка държава в Европа произвежда коли, много от тях собствена марка, и ние най-сетне ще построим завод... на чужд инвеститор. Хърватите започват да произвеждат собствен автомобил, по-добър от Тесла, а ние се натискаме на най-пропадналите дизеларки и то по най-некадърния и обречен начин... Какво европейско законодателство ни е попречило не знам, след като още при обявяването на този фантастичен сюжет, много хора веднага обяснихме защо такъв завод в Бългалия просто не може да има.

 

 И всичко това във времето, когато, по една или друга причина, светът започва да се отвращава от колите, или поне ни натискат да се отвращаваме. 

 

Това е нивото, с тенденция за постоянно понижение

 

 

Justinian2
снимка на Justinian2

Самата истина. Тъпанарска нация сме. Унгарците имат 14 нобелисти , ние 0.  При горе-долу еднаква популация.🐑

Бухта

И другото - последните 30 години 90 процента от икономическите новини са все в бъдеще време. Изплющят една бомбастика и считат, че икономическият ефект е постигнат. Дори БХ преди вревме забрани частицата "ще", ако си спомняте.

 

В този смисъл Дончов е добър син на партията  - почти в минало време и категорично позитивно е направил изказването по повод поредния КОЛОСАЛЕН провал на шайката.

bay Dragan

Единият с автомобили, Другият с хъбове - Ръбове.

майор

ПуснАли са Донито.

Значи рабтата е спеч, както вика Джолито 🚬

JollyRoger's

По график, за да не се месят в изборите. 

Вчера - Той даде тон за песен и батальонът се строява...

Днес - Томето, щото е вице.

Утре - Фльор по същата причина.

И така цялото Му кабинет ще се изреди до 27-ми.

Щото не се месят. 

майор

Е та това месене ли е?

Само се провикват от телевизиите и пик-ливите медии.

Нали треба да надъхат Илекторатя, гербавия 🚬

 

JollyRoger's

Надъхването - утре с Фльор. Тя е специалиската.

Томето е аналитик с експертиза за ромейските клъстери и сглобяването на SUV каруци и файтони кабрио. 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Вчера Буци лъже, днес Дончуф маже.Минаващия за "много умен" в "шайката", отдавна е развенчан като такъв и е показал своята посредственост и вярност към Вожда.До преди време номерът му на "умник" минаваше просто защото край него са само тотално прости хора(но ужасно алчни и крадливи).Кой от помощно училище, кой от РабФак, кой с пожарникарска "докторантура".А има и "географици" от Пекин.Изобщо.....кавал свири, майка плаче.

19namo

Времето дошло, заводът го няма. Айнщайн реве.

dissidentbg

"от "Фолксваген" официално писмо, че България е отпаднала като инвестиционна дестинация няма"

 

Този наистина ли е толкова прозт? Да не очаква "Фолксваген" да изпрати писмо до ВСЯКА държава по Света в която няма намерение да строи завод?

майор

Не е проЗт той, ич даже.

Такива лакърдии много се аресват на гербавия Илекторат ☺️

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×