Медия без
политическа реклама

Демонстрация в защита на Лозан Панов пред Съдебната палата

04 Февр. 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

От НДК тръгна протест, организиран от „Правосъдие за всеки“, и завърши пред Съдебната палата, предаде репортер на БГНЕС.

Протестиращите се обявяват в защита на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Пред Съдебната палата протестиращите издигнаха лозунги "Съдебна реформа сега", "Аз подкрепям Лозан Панов", "Аз искам независимост на българския съд и върховенство на правото".

Причина за шествието от НДК до Съдебната палата е разпоредената от инспектората на Висшия съдебен съвет проверка срещу Панов. До нея сте стигна след като Лозан Панов от своя страна поиска да провери действията на съдиите по делото срещу бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. По искане на главния прокурор Цацаров поиска да се провери дали Панов е повлиял на независимостта на съда.

Според съпредседателя на извънпарламентарната коалиция „Демократична България“ – Христо Иванов, в момента тече атака срещу независимостта на съдебната власт, инициирана от политически кръгове, които не желаят да има независим контрол върху техните действия.

„От една страна има постоянно ескалираща кампания срещу Лозан Панов като последният по виден прореформаторски говорител от гледна точка на съдебната система. Тече и подготовката по назначаването на следващ Цацаров от Делян Пеевски и Бойко Борисов. Очаквам да видим фигура, която е дори влошаване от това, което познаваме“, коментира Иванов пред „Сега“.

Още по темата