Quantcast

Медия без
политическа реклама

ВМА и ИСУЛ правят днес безплатни консултации за диабет

14 Ноем. 2022
БГНЕС
Специалистите съветват хората да изследват нивата на кръвната си захар всяка година.

По случай Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва всяка година на 14 ноември, от ВМА и УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" обявиха безплатни консултации. 

Всеки желаещ да се консултира със специалистите може да го направи от 9:00 до 12:00 часа, във фоайето на Поликлиника-ВМА, без предварително записване. В ИСУЛ консултациите ще се провеждат на в кабинет 214 (в приемно-консултативния сектор на болницата) между 12:00 и 16:00 часа. "При необходимост времето им ще бъде удължено, докато има пациенти, които искат да се консултират. Предварително записване не е необходимо", съобщават от болницата.

Около 650-700 хиляди българи са засегнати от това социалнозначимо заболяване, като голяма част от тях дори не подозират. Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%, сочат от ВМА.

Министерство на здравеопазването обмисля да отмени скандални промени във формулата, по която се изчислява кои лекарства да попаднат в забранителен списък за реекспорт заради риск от недостиг на пазара.

Акцентът на тазгодишната кампанията в ИСУЛ е върху предиабета. Това е гранично състояние, в което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните ( между 5,7 и 6,4%), но не толкова високи, че да бъде поставена диагноза диабет тип 2. В този етап състоянието е все още обратимо и с правилна диета, подходяща медицинска грижа и смяна начина на живот, човек може никога да не развие диабет. Лошата е, че хората с предиабет имат 50% вероятност да развият диабет през следващите пет до 10 години, обясняват от ИСУЛ.

За разлика от други заболявания, нито диабетът, нито предиабетът имат симптоми. В повечето случаи хората съвсем случайно разбират, че нивото им на кръвна захар е опасно повишено. Затова специалистите съветват поне веднъж годишно всеки да си изследва нивата на кръвната захар.

 

Децата със захарен диабет тип 1 ще имат много по-лесен достъп до ключово медицинско изделие, което променя качеството им на живот.

 

Ключови думи:

диабет, ВМА, ИСУЛ, предиабет

Още по темата