Медия без
политическа реклама

ВМА и ИСУЛ правят днес безплатни консултации за диабет

14 Ноем. 2022
Специалистите съветват хората да изследват нивата на кръвната си захар всяка година.
БГНЕС
Специалистите съветват хората да изследват нивата на кръвната си захар всяка година.

По случай Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва всяка година на 14 ноември, от ВМА и УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" обявиха безплатни консултации. 

Всеки желаещ да се консултира със специалистите може да го направи от 9:00 до 12:00 часа, във фоайето на Поликлиника-ВМА, без предварително записване. В ИСУЛ консултациите ще се провеждат на в кабинет 214 (в приемно-консултативния сектор на болницата) между 12:00 и 16:00 часа. "При необходимост времето им ще бъде удължено, докато има пациенти, които искат да се консултират. Предварително записване не е необходимо", съобщават от болницата.

Около 650-700 хиляди българи са засегнати от това социалнозначимо заболяване, като голяма част от тях дори не подозират. Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%, сочат от ВМА.

Министерство на здравеопазването обмисля да отмени скандални промени във формулата, по която се изчислява кои лекарства да попаднат в забранителен списък за реекспорт заради риск от недостиг на пазара.

Акцентът на тазгодишната кампанията в ИСУЛ е върху предиабета. Това е гранично състояние, в което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните ( между 5,7 и 6,4%), но не толкова високи, че да бъде поставена диагноза диабет тип 2. В този етап състоянието е все още обратимо и с правилна диета, подходяща медицинска грижа и смяна начина на живот, човек може никога да не развие диабет. Лошата е, че хората с предиабет имат 50% вероятност да развият диабет през следващите пет до 10 години, обясняват от ИСУЛ.

За разлика от други заболявания, нито диабетът, нито предиабетът имат симптоми. В повечето случаи хората съвсем случайно разбират, че нивото им на кръвна захар е опасно повишено. Затова специалистите съветват поне веднъж годишно всеки да си изследва нивата на кръвната захар.

 

Децата със захарен диабет тип 1 ще имат много по-лесен достъп до ключово медицинско изделие, което променя качеството им на живот.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

диабет, ВМА, ИСУЛ, предиабет

Още по темата