facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Здраве

СЗО излезе с официални съвети как да се пазим в пандемията

Препоръките на Световната здравна организация са към всички групи хора
6 967
 СЗО

Световната здравна организация публикува официални препоръки към гражданите, към хората, поставени в домашна карантина, към здравните работници и мениджърите, ръководещи големи компании.

 

Светът е в пандемия от заболяването COVID-19. Заради огромното и бързо разпространение за заразата, правителствата и гражданите на всяка държава са принудени да живеят, действат и работят при коренно различни от досегашните условия, поясняват от СЗО. 

 

Ето какви са най-важните съвети за здравето и нормалния живот на всички нас в условията на COVID-19: 

 

ЗА ГРАЖДАНИТЕ

 

ЗА ЗДРАВНИТЕ РАБОТНИЦИ

ЗА ГРИЖЕЩИТЕ СЕ ЗА ДЕЦА

ГРИЖЕЩИ СЕ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА

ЗА ХОРАТА СЪС СЪЩЕСТВУВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

ЗА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ЕКИПИ И МЕНИДЖЪРИ В ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Ключови думи:

СЗО, COVID-19
8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Коронавирусът е най-смъртоносен във Великобритания

28.05.2020

Обновена

5263 36
В България има само 17 нови случая на коронавирус

28.05.2020

Обновена

3086 48
Китай призна, че има 3 живи коронавирусни щама от прилепи

26.05.2020

Обновена

8457 65

Коментари

vasilevil

Е нали от начало ни казвахте че то не било пандемия а сега ни заливате с тия картинки.Кой е виновен и ако има такъв веднага го уволнете!

Талибан

Вижте това

https://twitter.com/wilfredchan/status/12438876065...

 

Аз останах като треснат.

hamer

Психаротерапия ли препоръчват да ни пази от вируса?

Дохс_Читем

В горните напоителни съвети липсват напътствия към вече умрелите. Те как трябва да постъпват в тази ситуация? А можеше просто и благо да им обяснят да си лежат кротко и да не се правят на живи.

Ференги

Пропуснали са най-важният съвет:

Да не се поддаваме на вируса на страха.

МЕТЕОР
снимка на МЕТЕОР

И защо Цензурата зачисти мненията?

Дайте пак да питам  Кака частните болници опапали милиони участват?Те нямат инфекциозни реанимации  защо ли?

Четем че Пирогов на първа линия  други държавни болници...нещо срамно ли питам?

Как е у скандинавието африка,  Венецуела, Еквадор..?

 

HBK

Почти всички експерти са съгласни, че разпространението на COVID-19 не може да бъде спряно, каквито и мерки да се взимат. Твърди се, обаче, че чрез санитарни (хигиена) и епидемиологични мерки (сумирани под наименованието „социално дистанциране”) може да се забави чувствително скоростта на разпространение на инфекцията, което пък да подтисне пика на заболеваемостта и по този начин да намали натоварването на болничните учреждения. Нека обаче, да кажем, че липсват научни доказателства (science-based medicine) за подобни допущания. Понастоящем те се базират на моделни и на сравнителни изследвания, които страдат от ред неточности и дори противоречия. В общи линии това е и мнението на Европейския Център за превенция и контрол на заболяванията.

 

There is uncertainty over the effectiveness of most social distancing measures as a means of controlling COVID-19. However, due to the relatively high transmissibility of the virus, the impact of such measures on the peak magnitude of the epidemic and the potential delay of the peak is likely to depend on how early the measures are taken in the context of the local epidemiological situation. In addition, layering of multiple measures is likely to increase the composite effectiveness of individual measures.

 

Като се има в предвид, че до сега науката не ни е предложила ефективна превенция (ваксина), нито пък специфично лечение (фармакотерапия), то хоспитализирането на леките и средно тежки случаи не е рационално-обусловено действие. Приемането на тежките случаи (например тези с остро възникнала респираторна недостатъчност) е безусловно необходимо. В тези случаи, обаче няма никакво значение дали причината е коронавирус, друг грипен щам, друго заболяване или пък ПТП. Лечението е симптоматично и мерките са реанимационни.

 

Накратко, единствено рационалите действия за превенция и контрол на подобни природни бедствия са тези за разкриване и поддържане на отделения за спешна помощ и интензивно лечение/грижи. Санитарните мерки измат препоръчителен характер; не е сигурно дали помагат, но поне не вредят. Епидемиологичните мерки може и да предотвратяват паниката; но в доста случаи създават значителни неудобства, причиняват страдание и дори могат да увеличат заболеваемоста от други болести. Крайните мерки – забраната за посещаване на планини, паркове и градини  най-вероятно ще се окажат контрапродуктивни.

 

Ясно е, че Националните Щабове приемат мерките след критично обсъждане на много и различни аспекти от социалния живот. Те не са само медицински и със сигурност не са базирани само и единствено на факти (evidence- based), но и на други ... да ги наречем „съображения”; като цена и костуемост, налични финансови и човешки ресурси, икономически и корпоративни интереси, натиск от съседни и свързани държави, както и от определено политически интереси.

 

Различните правителства (респ. Национални Щабове) приемат различни по интензивност мерки (има и такива които изобщо не ги прилагат) но това не елиминира нито заболеваемостта, нито смъртността. И ако все пак епидемиологчините показатели са различни за различните държави, много е трудно да се каже дали различията се дължат на мерките или пък са въпреки мерките.

 

С една дума, мерките изготвени от националните Щабове трябва да се спазват (дори и когато не са рационални). Защото те, Щабовете, си имат ... съображения.

дъртреалист

Съветите на СЗО са смешни. 

Защото самата епидемия е ... медийна.

Организирано мероприятие.

Целта на което ще видим в най-скоро време.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×