Медия без
политическа реклама

Новата процедура за избор на шеф на НЗОК е в ход

Ако и по новите имена няма разбирателство, касата може да остане дни наред без легитимно ръководство

13 Юли 2023Обновена
Здравната комисия заседава с новия си председател проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.
Здравната комисия заседава с новия си председател проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

Новата процедура за избор на управител на здравната каса е в ход. Здравната комисия одобри днес правилата и ако те минат утре в парламента, изслушването на нови кандидати може да стане другата седмица. Това обаче не променя факта, че в момента касата няма легитимен управител, а неговите задължения по уреждане на договорните отношения и плащания в системата не са никак малки. Междувременно в оборот се завъртяха имената на нови кандидати, но все още няма яснота те на чия подкрепа могат да разчитат.

НЗОК няма управител, след като двете коалиции в управлението - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се разбраха за кандидат. ГЕРБ издигнаха изключително спорната Иванка Динева, но ПП-ДБ в последния момент решиха, че няма да я подкрепят и Динева се отказа от надпреварата. Двете парламентарни групи обаче не подкрепиха и единствения останал кандидат - проф. Жени Стайкова, издигната от БСП. Така касата се оказа без управител, партиите се приготвиха да търсят консенсусни фигури, а ГЕРБ-СДС спешно подготви законови промени, с които да стане възможно касата да се управлява от подуправител до избора на нов титуляр.

Промените предвиждат при изтекъл мандат на управителя, подуправителят да ръководи ключовата институция до назначаването на нов управител. Сега тази възможност съществува само за шест месеца. Предишният титуляр на поста проф. Петко Салчев бе изненадващо освободен в началото на годината под давлението на Българския лекарски съюз и шестте месеца, в които подуправителят може да го замества изтекоха вчера.

Законовите промени минаха безпроблемно днес - с 13 гласа "за", двама въздържали се и нито един "против". Само че проф. Андрей Чорбанов от ИТН изрази притеснения от липсата на срок, в който парламентът трябва да избере нов управител на касата. Това на практика може да циментира статуквото за неопределено време. Чорбанов каза, че между първо и второ четене ще внесат поправки, с които да се допише такъв срок. Това обаче ще направи невъзможно да се приложи една експресна процедура за приемане на законопроекти на първо и на второ четене без обичайните срокове - за нея е необходимо да няма съществени изменения в първоначалния законопроект, а сега такива очевидно ще има.

Новият шеф на здравната комисия проф. Костадин Ангелов опита да убеди колегата си, че това създава опасност касата да остане без управител за повече от ден-два. Чорбанов изтъкна за успокоене тълкуване на КС, че при такъв управленски вакуум, може да продължи да управлява избран от НС орган. В случая обаче това не е приложимо, тъй като избраният от НС проф. Салчев е освободен, а подуправителят не е назначение на парламента, а на управителя. Предстои да видим как ще се развие ситуацията в следващите дни.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?