Медия без
политическа реклама

Мъжът с рак на гърдата осъди здравната каса за дискриминация

Диджей Айвън не получи лекарство, защото не е жена

27 Окт. 2023Обновена
Диджей Айвън и адвокатът му Кристиан Гьошев в съда.
Фейсбук
Диджей Айвън и адвокатът му Кристиан Гьошев в съда.

Районната здравна каса в Пловдив бе осъдена за дискриминация от мъжа с рак на гърдата, който не получи безплатни лекарства за заболяването си, защото не е жена. Диджей Айвън спечели делото, заведено пред Административния съд в града, съобщи Би Ти Ви.

Необичайният казус стана известен в началото на лятото. Диджей Айвън научава, че има рак на гърдата преди седем години. Опериран е в София и периодично ходи на химиотерапия. Преди няколко месеца лекарите му назначават скъпоструваща инжекция, която се поема от НЗОК и трябва да замести месечната химиотерапия. Пловдивската РЗОК обаче отказва да отпусне лекарството с мотива, че пациентът не е жена.

Инжекцията струва около 500 лева на месец. Лекарите в София намират първата доза за Айвън от друг пациент и му казват, че в повечето случаи здравната каса отказвала да отпусне лекарството за мъже. След като случаят нашумя, на пожар бяха гласувани промени във фармакотерапевтичното ръководство, с които лечението на рак на гърдата при мъже се приравни на това при жени. И след това обаче пловдивската РЗОК продължи да отказва лечение на Айвън Андреев.

"Чувствам се победител. Аз не изпитвам еуфория, не търся този ефект, идеята е да покажем на системата, че нещата не са както трябва", коментира по повод развръзката Айвън Андреев.

Според съдия Дечо Дечев решението на касата за Андреев е издадено в грубо нарушение на Закона за здравето и Закона за защита от дискриминация.

Законът забранява дискриминация на какъвто и да е признак, припомня съдът. "От доказателствата по делото се установява, че на Андреев е отказано лечение, само защото не попада в един от задължителните (според касата) критерии (...), тъй като не е "постменопаузален болен" (което е абсурдно) и е мъж (което е дискриминация, защото става въпрос за заболяване, което се среща и при двата пола и се лекува по един и същи начин)", пише съдът. И допълва, че във фармакотерапевтичното ръководство по медицинска онкология, изрично е посочено, че карцином на гърдата при мъже се лекува аналогично както при жени.

Законът за здравето пък казва, че опазването на здравето на гражданите като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие е национален приоритет и се гарантира от държавата чрез прилагане на следните принципи: равнопоставеност при ползване на здравни услуги; осигуряване на достъпна и качествена здравна помощ, с приоритет за деца, бременни и майки на деца до една година; приоритет на промоцията на здраве и интегрираната профилактика на болестите; предотвратяване и намаляване на риска за здравето на гражданите от неблагоприятното въздействие на факторите на жизнената среда; особена здравна закрила на деца, бременни, майки на деца до една година и лица с физически увреждания и психически разстройства; държавно участие при финансиране на дейности, насочени към опазване здравето на гражданите. В случая с Андреев е нарушен първият от тези принципи, се казва в съдебното решение, с което "Сега" се запозна.

Самият факт, че впоследствие е изменена наредбата за приемане на фармакотерапевтично ръководство по медицинска онкология, в насока лечение на карцином на гърдата при мъже, "сам по себе си говори, че държавата чрез своите органи вече е признала, че такова дискриминационно отношение е било налице", допълва съдията и връща преписката на Андреев на здравната каса в Пловдив за ново произнасяне.

Решението на Административния съд не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд.

Случаят на Айвън бе употребен в политическата битка за управлението на НЗОК през лятото. В опит да пришпори избора на управител, депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов молеше колегите си да бързат, за да се разреши въпросът с лечението на Андреев. Това беше чиста демагогия, тъй като решението въобще не е в ръцете на управителя на НЗОК, както се видя и от развоя на събитията впоследствие.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата