Медия без
политическа реклама

Болници обявиха безплатни прегледи за диабет

Половин милион души в България са диагностицирани с това заболяване

14 Ноем. 2023
Днес може да изследвате безплатно кръвната си захар.
Илияна Кирилова
Днес може да изследвате безплатно кръвната си захар.

Няколко болници ще отбележат Световния ден за борба с диабет, който е днес - 14 ноември - със свои инициативи.

Клиниката по ендокринология, болести на обмяната и диететика към УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" обяви безплатни консултации за диабет и преддиабет, съобщи БНР. Консултациите ще се провеждат на 14 и 15 ноември 2023 г. в кабинет 214 (в приемно-консултативния сектор на болницата) между 12:00 и 16:00 часа. По време на прегледите ще се измерват кръвна захар и показатели на телесна маса и ще се получат препоръки за лечение и диета.

Тази година акцентът на кампанията в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" е върху предиабета - гранично състояние, в което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните (между 5,7 и 6,4%), но не толкова високи, че да бъде поставена диагноза Диабет Тип 2. Въпреки че предиабетът е обратимо състояние, 50% от хората, диагностицирани с него има вероятност да развият диабет тип 2 през следващите пет до 10 години. Около 519 хил. души са пациентите, които са диагностицирани с диабет в България. Предполага се, че 134 хил. души все още не знаят, че имат диабет, а 235 хил. са в състояние на предиабет. 

В Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска академия пък ще се извършват безплатно измерване на кръвна захар и оценка на риска за заболяването. Всеки желаещ да се консултира със специалистите може да го направи от 9:30 до 12:00 часа, във фоайето на Поликлиника-ВМА, без предварително записване. Не се изисква направление от личния лекар.

И други болници в София и в страната се включват в кампанията и ще измерват днес през целия ден гликиран хемоглобин за превенция на диабет - сред тях са още УМБАЛ "Александровска", болница "Токуда", болница "Лозенец" и други.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. Той е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения и подобрява качеството на живот на пациентите.

Днес над 32 милиона души живеят с диабет в Европейския съюз. В световен мащаб от диабет страдат над 360 милиона души. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

диабет, прегледи

Още по темата