Quantcast

Медия без
политическа реклама

Болници обявиха безплатни прегледи за диабет

Половин милион души в България са диагностицирани с това заболяване

14 Ноем. 2023
Илияна Кирилова
Днес може да изследвате безплатно кръвната си захар.

Няколко болници ще отбележат Световния ден за борба с диабет, който е днес - 14 ноември - със свои инициативи.

Клиниката по ендокринология, болести на обмяната и диететика към УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" обяви безплатни консултации за диабет и преддиабет, съобщи БНР. Консултациите ще се провеждат на 14 и 15 ноември 2023 г. в кабинет 214 (в приемно-консултативния сектор на болницата) между 12:00 и 16:00 часа. По време на прегледите ще се измерват кръвна захар и показатели на телесна маса и ще се получат препоръки за лечение и диета.

Тази година акцентът на кампанията в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" е върху предиабета - гранично състояние, в което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните (между 5,7 и 6,4%), но не толкова високи, че да бъде поставена диагноза Диабет Тип 2. Въпреки че предиабетът е обратимо състояние, 50% от хората, диагностицирани с него има вероятност да развият диабет тип 2 през следващите пет до 10 години. Около 519 хил. души са пациентите, които са диагностицирани с диабет в България. Предполага се, че 134 хил. души все още не знаят, че имат диабет, а 235 хил. са в състояние на предиабет. 

В Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинска академия пък ще се извършват безплатно измерване на кръвна захар и оценка на риска за заболяването. Всеки желаещ да се консултира със специалистите може да го направи от 9:30 до 12:00 часа, във фоайето на Поликлиника-ВМА, без предварително записване. Не се изисква направление от личния лекар.

И други болници в София и в страната се включват в кампанията и ще измерват днес през целия ден гликиран хемоглобин за превенция на диабет - сред тях са още УМБАЛ "Александровска", болница "Токуда", болница "Лозенец" и други.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. Той е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения и подобрява качеството на живот на пациентите.

Днес над 32 милиона души живеят с диабет в Европейския съюз. В световен мащаб от диабет страдат над 360 милиона души. 

Ключови думи:

диабет, прегледи

Още по темата