Медия без
политическа реклама

15-годишно момиче даде шанс за живот на трима души

11 Май 2023Обновена
Александровска болница

Трима души получиха шанс за нормален живот благодарение на 15-годишно момиче от София. Даная е изпаднала в мозъчна смърт вследствие на мозъчно-съдов инцидент поради специфично хематологично заболяване. Бъбреците са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност, които са избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 7 поканени за оценка от листата на чакащи.

Единият реципиент е мъж на 28 години от Момчилград, на хемодиализно лечение от март тази година. Другият пациент е жена на 71 години от Плевенска област, която е на диализно лечение от 2021 г. След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалото момиче и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент. Майката на Даная - Ани Стоянова, написа, че 15-годишно дете ще вижда с очите на дъщеря й. Вероятно става дума за трансплантация на очна роговична тъкан. От началото на годината имаме 52 такива операции.

 

Ключови думи:

трансплантации

Още по темата