Медия без
политическа реклама

Политически коректно

След АстраЗенека спряха и Луций Сенека

Заради спорно произведение на римския философ временно не го цитират по БНТ

Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Ваксината на АстраЗенека бе временно спряна в България и други държави заради опасения, че може да е опасна.
Ваксината другата седмица пак ще я пуснат, но държавни интелектуалци се мобилизираха и използваха момента, за да наложат в контролираните медии ембарго върху творчеството и личността на римския философ Луций Сенека. 
Причината е едно спорно произведение на философа - "Отиквяването на божествения Клавдий" (Apocolocyntosis divi Claudii). 
(Има такова произведение, в интернет може да се намери на някои езици - ето тук може да се прочете статия за произведението в англоезичната Уикипедия, а тук - самото произведение, на руски.)
Произведението е написано в жанра, известен като Менипова сатира - той е характерен със смесването на философски размисли и пародийни сюжети, както и със свободното редуване на лирика и проза. Тоя Менип, на когото подражавал Сенека, е сирийски философ от Палестина, писал на гръцки. В "Отиквяването..." Сенека се дърви на Клавдий, защото първата му жена Месалина нещо репресирала философа и го заточили в Корсика, а втората го реабилитирала и той се върнал в Рим, където пак си имал проблеми с императорите - първо бил възпитател и имиджмейкър на Нерон, после му ял калая.
***
Решението за медийно ембарго върху Сенека е взето на тайно заседание на спецове по масова комуникация, свързани с ГЕРБ - Вежди Рашидов, Георги Харизанов, Недялко Недялков и Антон Тодоров. 
Всички те единодушно решили, че Сенека не бива повече да се цитира по контролираните медии и особено не бива да се задават въпроси, свързани с личността и творчеството му в предаването "Последният печели" по БНТ. 
Участниците в заседанието си представили, че някой в културно или историческо предаване може да анализира сатирата на Сенека "Отиквяването на Клавдий" в национален ефир. Всички заседатели изпаднали в ужас от видението и решили в никакъв случай да не го позволяват, защото не е етично
Орлин Горанов подкрепил политически коректната мярка и обещал в следващото предаване "Последният печели" да пита участниците кои са съвременните сатанисти, троцкисти, болшевики и розови фашисти в САЩ. 
Вежди Рашидов - бивш извънредно културен министър и председател на Парламентарната комисията по медиен комфорт, бе удовлетворен от постигнатото съгласие по комуникационната политика:
"Тоя Сенека и аз съм го цитирал в Народното събрание, и така оплесках история с фантастика, че не е за разправяне. Мани! Стига с тоя Сенека, полудяхме с него! Аз по принцип съм творец и най-хубаво ми е в ателието, а не да броя пари или да мляскам по телевизорите."
*** 
След направените справки за цитируемостта на Сенека в обществените медии, медийните спецове решили да предупредят Ивайло Нойзи Цветков. Групата медийни факири се обадили на интелектуалеца да го предупредят в никакъв случай да не цитира по телевизорите и да не обсъжда Сенека до изборите. За всеки случай!
Нойзи се възмутил на оказания натиск:
"Ай стига бе, как ще коментирам "Челси - Арсенал", без да цитирам Сенека, вие нормални ли сте!" 
"Айде, айде, не се прай, после пък ши кажиш, чи си бил репресиран от режима!" - подсказал му Вежди Рашидов. 
Duble herma of Socrates and Seneca Antikensammlung Berlin 07.jpg
Луций Сенека: В Симитли е като в античния Рим, срама нямат!

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?