Медия без
политическа реклама

Нонсенсус

До обяд с маски, следобед - както дойде

Носете си новите мерки, момчета

31 Март 2020
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Снимка на Иво Балев.

Заповедта на здравния министър за задължително носене на маски за кратко време беше смекчена с гратисен период, а после изцяло отменена - Ананиев го обяви след "разговор с премиера". 

Заповедта беше отменена с формулировката, която Борисов използва, когато реши да даде заден ход по някакъв въпрос, труден за обществено преглъщане - "до постигане на консенсус".

Когато се постигне консенсус всички да се маскираме - тогава пак ще заповядаме евентуално, а засега само препоръчваме. 

По същия начин премиерът направи крачка назад за влизането ни в Еврозоната - до постигане на консенсус, защото част от обществото има страхове.

Пак така - за по-консенсусни времена, беше отложена и Истанбулската конвенция - щом няма пълно обществено съгласие, ще я въведем друг път. 

И тук изобщо не коментираме дали е правилно или неправилно да се маскираме задължително, да приемаме еврото или да ратифицираме конвенция. 

Става въпрос, че в рамките на половин ден извънредно положение се въвежда и извежда от употреба някаква мярка, при това с обяснението, че търсим "консенсус".

Ами то за разходките в гората също няма консенсус, че трябва да са забранени - има хора, които смятат мярката за излишна и дори вредна.

Няма пълен консенсус, че трябва да се плащат глоби и да се влиза в затвора за нарушения на консенсуса и въобще като цяло няма консенсус кой фактически състав е престъпен и кой не е. 

Няма консенсус и за съществуването на вируса - хора чупят телевизори и викат: няма вирус, лъжат ви! 

Сума народ отказва да повярва, че Земата се върти като пумпал - по липса на консенсус в тая тежка материя Църквата се е саморазправяла с разни галилео-галилеевци, дето си мърморели под носа, че все пак тя се върти! Огромен брой хора и в наши дни смятат, че Земята е плоска като ламарина.

Няма консенсус и за плащането на данъци - аз го отлагам, докато народът се разбере помежду си - ще плащаме ли данъци или няма да плащаме.

***

Движенията на кризисния щаб са като в една песен, дето се пееше така:

Напред, назад,

назад, напред,

а сега - подскок встрани! 

Припомних си неволно как Борисов сутрин-вечер вдигаше-сваляше ДДС, неуморно изграждаше и безпощадно рушеше "Белене", спря да си говори с ПИК заради вибраторската журналистика, ама 2 дни по-късно пак почна да им мяука. Непостоянство, твойто име е Борисов, както пише в британската класическа литература.

Между другото - да са живи и здрави щабните лъвове, възхитен съм, че още не са се разболели. Те дават разточителни брифинги, събирайки маса народ за дълго време под един покрив, приказват за маски без маски, а Генерал Годжи дори си бършеше очилата с една маска, вместо да си я сложи поне като Дани Кирилов с носа навън. 

Генерала го видях с маска, като ходи при Патриарха да си говорят за корона - но генералът свали маската, за да целуне икона. Човек трябва да прави компромиси и с най-строгите ограничения, защото прекаленият светец и Богу не е драг. И както се казва - по-добре колебливост в поста, отколкото горделивост в аскезата. 

Разбира се, не бива и да сме прекалено критични, защото положението е критично, хората са на ръба на силите и нервите си, стават грешки и не е лошо да се коригират, както не е лошо и да се даде по-разумно обяснение за корекцията от "търсене на консенсус" - просто защото не е вярно. То е отвъд всяка логика в прилагането на непопулярни мерки да се търси "консенсус". 

***

Финал в оптимистични нотки. Да си спомним в тия дни на изпитание стиховете на Стефан Цанев и съответната песен:

Носете си новите дрехи, момчета. 

Падаме, както ходим. 

Умираме, както спим.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата