Медия без
политическа реклама

Фейк бюлетин

Гръцкото предложение: вземете си от нашата история

Ердоган предлага Настрадин Ходжа, ний се дърпаме

Херодот - Баща и Майка на Историята.
Pixabay
Херодот - Баща и Майка на Историята.

КАКВО ЩЕ НИ ДАДЕШ, ИСТОРИЙО! 

След като Историята изпадна от Френското предложение, неочаквано на геополитическия тезгях бе извадено и Гръцко предложение за решение на Македонския въпрос, който вече хилядолетия създава недоразумения на Балканите. 

Гръцки историци от Егейска Македония решиха да са щедри и да почерпят България и Македония с малко история. 

Гърците не си играят на дребно и вадят цялата Македонска династия, за да я разделят с Македония и България. 

"Вземайте го тоя Василий Македонец и всичките му потомци императори, да ви е сладко и много да ви радва" - с лека ръка го харизват хитрите гърци, усетили че историята може да се "краде", само ако си достатъчно глупав да разсъждаваш в такива категории. 

Гърците са щедри на история и защото техният Херодот е Баща на Историята, който направил прехода от митологично към историческо осмисляне на обективната неизменност. 

Василий I Македонец, основателят на Македонската династия, всъщност е бивш селянин с тъмно минало, за когото се предполага, че има славянски или арменски корени, но понеже е родом от Тема Македония (днешна Одринска Тракия), излязъл му и такъв прякор - Македонеца. 

Негов пра-пра-пра-пра-пра-правнук е Василий II Българоубиец, който прави толкова мизерии на българо-македонския Самуил и неговите нещастни воини. 

"Вземайте го, чупете си главата с тоя Македонец-Българоубиец, колкото е наш, толкова е ваш, тука на Балканите всичко е Имамбаялдъ" - дават гърците, баялдисали от исторически спорове. 

"Хайде и Михаил III Пияницата ви даваме, той е кръстник на Борис Покръстител. Вземайте си го, вие ще му плащате пиенето", лукавстват гърците. 

Този Михаил Пияницата според наличните сведения всъщност май не бил чак толкова пропаднал, имал добра политика и дори кръстил българския цар, което си било дипломатически успех - не като да ти изгонят дипломатите, както Кирил и Методий ги изгонили от Великоморавия. Но тъй като Василий Македонец го ликвидирал и заел византийския трон, пропагандата на тоя Македонец изкарала предшественика му пияндурник и непрокопсаник, за да оправдае политическото убийство. Един вид - не толкова от средновековна кръвожадност и лични амбиции Василий утрепал Мишката, ами за доброто на Византия.

И Василий Македонец оправдал доверието, като се реабилитирал исторически - неговата почти двувековна династия е период на възраждане, възход и велики българоубийства.

***

Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган пък предложи да даде на Кърджали Настрадин Ходжа - хитроумният ходжа така и така присъства в българския фолкор като конкурент на Хитър Петър. 

Изгорели от парене българи обаче отказаха подаръка. 

"Сега ще вземем Настрадин Ходжа, после току виж дошъл аскер да го освобождава" - съобразиха наплашени нашенци. 

"Айде бе, Кърджалистан, нали сме натовци, няма да се плашите, вий сте ми в сърцето" - засука мустак Ердоган и още повече засили подозренията към себе си. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата