Медия без
политическа реклама

"Военният бюджет" на ЕС стана 8 млрд. евро

Европейският механизъм за подкрепа на мира включи допълнителните 2 млрд. евро за боеприпаси за Украйна

14 Март 2023
Европейският механизъм за мир е учреден през 2021 г.
Съвет на ЕС
Европейският механизъм за мир е учреден през 2021 г.

Средствата за военни нужди по Европейския механизъм за подкрепа на мира скочиха до 7,979 милиарда евро до 2027 г., за да може да бъдат посрещнати допълнителни разходи, съобщи Съветът на ЕС. Тези средства отиват главно за въоръжение на Украйна.

През декември миналата година бе прието решение за добавяне на два милиарда евро към тези средства през 2023 г., както и да се предвиди допълнително увеличение. Днес е прието решение общите разходи за военни учения за управление на кризи да добавят още 5,5 млрд. евро до 2027 г.

Европейският механизъм за подкрепа на мира, създаден през 2021 г., осигурява финансиране за всички действия по общата външна политика и политиката на сигурност, свързани с военни и отбранителни въпроси, с цел предотвратяване на конфликти, запазване на мира и укрепване на международната сигурност и стабилност, се посочва в съобщението. По механизма ЕС финансира действия, насочени към укрепването на способностите на държави извън ЕС и регионални и международни организации по военни и отбранителни въпроси. Механизмът е извънбюджетно средство и първоначално разполагаше с до пет милиарда евро до 2027 година.

ЕС подкрепя по този механизъм украинските въоръжени сили, като досега седем пъти са отпускани средства за Киев. 

Още по темата