Медия без
политическа реклама

Украйна нанесе нов удар по стратегически мост край Херсон

Пораженията са значителни както по Антоновския, така и по Каховския мост, обяви говорител на южното командване на украинската армия

08 Авг. 2022Обновена

Украинските сили нанесоха нов удар тази нощ по стратегически важния Антоновски мост край град Херсон, окупиран от руската армия. Това съобщиха властите в Киев, цитирани от Франс прес и БТА.

"Каква нощ за окупаторите на Херсонска област. Удари в зоната на Антоновски мост", написа във Фейсбук членът на областния съвет на Херсонска област Сергий Хлан. 

Нощни удари на украинската армия поразиха Антоновския мост край Херсон, предадоха украински медии.  Потребители на социални мрежи качват видеоклипове, на които се виждат и чуват ярки проблясъци и силни експлозии. Един коментира: „Чувствам, че моста няма да го има“.

Ударите бяха потвърдени и от говорителката на южното командване на украинските сили Наталия Гуменюк. "Обстрелът, върху който се фокусирахме през последните дни, дава резултат. Ударите са значителни както по Антоновския, така и по Каховския мост", заяви тя по украинската телевизия.

Антоновският мост, разположен в предградие на Херсон, е стратегически важен за транспорта на доставки, тъй като е единственият, който свързва града, разположен на южния бряг на река Днепър, с останалата част от Херсонска област. Антоновският мост вече беше частично разрушен при обстрел на 27 юли, което принуди руската армия да преосмисли логистичните си вериги и да монтира подвижни понтонни мостове през реката.

 

Херсон, главният град на Херсонска област, се намира само на няколко километра от фронта, където украинските сили от няколко седмици водят контраофанзива с цел да си върнат територии, завзети от Русия в първите дни на инвазията в Украйна.

Освен от голямо значение за украинското земеделие Херсонска област е стратегически важна и заради това, че е гранична с Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г. С окупацията на областта Русия успя да направи сухопътна връзка между нея, Крим и други окупирани украински области.

Окупационните руски власти планират провеждането на референдуми за анексиране към Русия на Херсонска и съседната ѝ Запорожска област.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата