Медия без
политическа реклама

Украински ракети поразиха Антоновския мост край Херсон

Прекъсната е връзката с левия бряг на Днепър, откъдето настъпват руснаците

27 Юли 2022
УНИАН
Снимка отвисоко показва, че мостът е прекъснат

Нощни удари на украинската армия поразиха Антоновския мост край Херсон, предадоха украински медии. Потребители на социални мрежи качват видеоклипове, на които се виждат и чуват ярки проблясъци и силни експлозии. Един коментира: „Чувствам, че моста няма да го има“.

Антоновският мост е единственият автомобилно-пешеходен преход през Днепър, свързващ Херсон с левия бряг. Дължината му е 1366 м, широчината е 25 м. Пуснат е в експлоатация през 1985 г.

Проруски медии отрекоха съобщенията за щети по моста. ТАСС, позовавайки се на военно-гражданската администрация, съобщи, че „Антоновският мост в Херсон не е бил повреден в резултат на обстрела на града от въоръжените сили на Украйна във вторник вечерта“.  Малко по-късно той каза пак пред ТАСС, че движението по Антоновския мост е напълно прекратено. Стремоусов призна, че мостът е повреден.

Въоръжените сили на Украйна потвърдиха нощните удари по Антоновския мост край Херсон. „Работата на нашата артилерия е толкова прецизна, че служи повече за деморализиране на вражеските войски. Защото имаше удари по Антоновския мост. Но те бяха филигранни“, каза Наталия Гуменюк, ръководителка на пресслужбата на южното командване.

Украинските военни нанесоха първия удар по Антоновския мост в Херсон с американски реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" на 19 юли, след което той получи леки повреди. На следващия ден, 20 юли, след поредния ракетен удар на въоръжените сили на Украйна, по моста бяха регистрирани 11 попадения.

Наемници превзели най-голямата ТЕЦ

Русия съобщи, че войските ѝ са установили контрол над най-голямата въглищна електроцентрала в Украйна, която се намира в района на град Светлодарск в Донецка област, предадоха ДПА и БТА.

Сепаратистки медии публикуваха кадри, за които се твърди, че показват наемници от частната военна компания "Вагнер" пред административанта сграда на централата. Според други съобщения боевете около централата продължават.

Украинският генерален щаб не спомена нищо за нея в снощната си сводка за бойните действия, макар да съобщи, че е имало боеве в близкото село Семигорие.

 

Още по темата