Медия без
политическа реклама

Спътникови снимки потвърдиха дръзката украинска диверсия в Русия

Взривните устройства са заложени на военното летище в Псковска област посред бял ден

02 Ноем. 2022
Спътниковите снимки на военното летище в Псковска област показват пораженията от диверсията
Телеграм
Спътниковите снимки на военното летище в Псковска област показват пораженията от диверсията

Спътникови снимки доказаха успешната диверсия, извършена от украинските спецслужби в дълбокия тил на Русия. На 30 октомври няколко вертолета бяха унищожени на военното летище в Псковска област, което се намира на около 600 км от руско-украинската граница. На 31 октомври военното разузнаване на Украйна уточни, че са унищожени два военни вертолета Ка-52 "Алигатор" и са повредени още два.

Бойните машини са били паркирани на територията на военното летище, което е разположено недалеч от руско-латвийската граница. Вертолетите са били там за ремонт.

Спътниковите снимки от летище "Варетие" в Псковска област показват, че два вертолета Ка-52 са напълно унищожени. Още един вертолет е получил сериозни повреди, а един вертолет е останал цял. В съобщението на украинското разузнаване се твърдеше, че два вертолета са напълно унищожени, а още два - сериозно повредени.

Снощи в Телеграм каналите и Туитър бе разпространено видео, заснето от диверсантите, които безпрепятствено влизат на територията на военното летище посред бял ден и залагат взривовете.

Telegram-каналът "Военен осведомител" пише, че за диверсията украинците са използвали най-обикновени съветски взриватели ВЗД-6ч за бавно действие, с детонатори МД-5М, които са били сложени в заряди, заложени на вертолетите Ка-52. Бомбите са били поставени през деня и са били детонирани с таймер късно вечерта.

Автентичността на видеото бе потвърдена от разследващи сайтове, които работят по открити източници. JB Schneider сравни спътниковите снимки на авиобазата и видеото, като заяви, че съвпадат съоръженията, растителността и разположението на самолетите.

Вчера РЕН ТВ, която бе една от първите, съобщили за инцидента, допълни, че след огледа на мястото на произшествието сътрудници на спецслужбите са открили още едно взривно устройство. Подозрителният пакет е бил прикрипен към вертолет Ми-28. Мощността на взрива е била 400 гр. тротилов еквивалент.

Военното летище Веретие не е от най-строго охраняваните. През 2019 г. активисти на групата "Екстремален фотограф" снимаха ударните вертолети Ка-52 на 15-а бригада на армейската авиация на Западния военен окръг, както и територията на летището.

"Това е една от най-успешните операции на Министерството на отбраната на Украйна по време на войната. Разстоянието е 600 км от Украйна, но диверсантите навлязоха на територията на особено важна военна база, останаха незабелязани до паркинга за хеликоптери, монтираха четири взривни устройства, тоест загубиха известно време, поставиха таймер и напуснаха територията на авиобазата незабелязани", написа в Телеграм Юрий Бутусов, един от най-авторитетните украински военни кореспонденти.

Той смята, че това е личен реванш на шефа на украинското разузнаване Кирило Буданов. Бутусов припомня, че през 2016 г. групата на Буданов, който тогава е обикновен разузнавач, прониква в Крим с цел извършване на диверсии в базата на хеликоптерния полк край Джанкой, но е разкрита от ФСБ и е принудена да си пробие път обратно в Украйна с бой, унищожавайки командващ руските специални части. "Всеки хеликоптер Ка-52 струва 16 милиона долара, но въпросът дори не е в цената. Русия няма технологични възможности да възстанови загубите на собствената си авиация. Блестящият успех на украинското разузнаване и болезненото поражение на Русия", пише Бутусов.

Руските военни кореспонденти също са потресени от безхаберието във военната база. "Само си представете - страната ни е в състояние на война, но врагът най-спокойно си влиза на едно военно летище, залага взривни устройства, унищожава скъпа техника и си излиза, без да срещне абсолютно никаква охрана. Явно нищо не се е променило, след като през 2019 г. някакви фотографи също се разходиха на летището, без да ги спре охрана. Охрана на военни обекти ниво Шойгу!", пише влиятелният руски Телеграм каналът "Война. Оръжие. История".

Два вертолета Ка-52 "Алигатор" са се взривили на летището в Псковска област, съобщи Телеграм каналът Baza и РЕН ТВ. Бойните машини са били паркирани на територията на военното летище, което е разположено недалеч от руско-латвийската граница. Вертолетите са били там за ремонт.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата