Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ разгърнаха спешно изтребители F-22 Raptor в Естония

Те ще служат „за възпиране на агресия в региона на Балтийско море“

09 Май 2023
Локхийд Мартин

Американски изтребители F-22 Raptor извършиха оперативно разгръщане в естонската военновъздушна база в Емари „за възпиране на агресия в региона на Балтийско море“, съобщи на сайта си командването на ВВС на САЩ в Европа и Африка.

F-22 Raptor ("Граблива птица") е пето поколение многоцелеви изтребител, разработен от Boeing, Lockheed Martin и General Dynamics и е оборудван с най-модерни стелт-технологии. Освен като изтребител, самолетът може да се използва и за бомбардировки, радиоелектронна борба и разузнаване. Той е един от малкото самолети, които САЩ не продават на нито една държава и го имат само за собствена употреба.

Патрулните полети на мисията Frontex (агенцията на ЕС за сигурност на външните граници) над Черно море бяха преустановени днес поради опасен инцидент с полски самолет и руски изтребител в петък.

Преди това и НАТО приведе въздушните си части в повишена готовност.

Повод за всичко това стана инцидентът преди дни с руския изтребител Су-35. Полската гранична охрана каза на 7 май, че той е  "изпълнил агресивни и опасни маневри" срещу самолет Turbolet L-410, патрулирал в Черно море като част от операция на Frontex, агенцията за сигурност на външните граници на Европейския съюз.

Според Варшава руският изтребител е навлязъл в оперативната зона без да установи радиоконтакт и се е приближил три пъти до полския самолет, без да спазва безопасно разстояние. В резултат на това полският самолет влезе в силна турбуленция и екипажът дори временно загуби контрол над машината.

 

 

Ключови думи:

F-22 Raptor, Естония

Още по темата