Медия без
политическа реклама

Руски пилот се предаде на Украйна заедно с вертолета си

23 Авг. 2023
Пилотът на руски вертолет Ми-8 се предаде заедно с машината на Украйна
Пилотът на руски вертолет Ми-8 се предаде заедно с машината на Украйна

За първи път пилот на руски вертолет Ми-8 се предаде заедно с машината си на Украйна. Случката се разиграва преди две седмици, но чак сега стана известна.

Информацията тръгна най-напред от руския Телеграм канал Fighterbomber, който обясни, че вертолетът, който се смяташе за изчезнал, всъщност по погрешка е кацнал на летището в Полтава. Руският блогър обясни това с отказ на навигацията или с умишлено заблуждание от страна на Въоръжените сили на Украйна. След като разбрали къде са кацнали, пилотите се опитали отново да излетят, но били обстреляни. В резултат двама от екипажа са убити, а капитанът е ранен.

Разказът звучи невероятно, защото Полтава е на 300 км от линията на фронта, а вертолетът лети над земята с добре видими ориентири. А и украинците едва ли биха го допуснали безпрепятствено да прелети толкова километри. "Вертолетът лети на ниска височина, с малка скорост, екипажът добре вижда всички наземни ориентири. Няма как да сгрешиш с 300 км, това е огромен разход на гориво. Най-вероятно руските пилоти съзнателно са се предали в плен заедно с вертолета. Това е първият подобен инцидент", категоричен е украинският военен кореспондент Юрий Бутусов.

Малко по-късно украинското разузнаване потвърди, че става дума за спецоперация, която е подготвяна над 6 месеца. Само пилотът, чието семейство е било предварително изведено в Украйна, е бил наясно с плана, останалите двама членове на екипажа - не. Вертолетът вече е в Киев, събщава "Украинская правда".

"В момента се работи с екипажа. Всичко се развива добре. Ще има новини", каза говорителят на украинското Главно управление на разузнаването Андрей Юсов. Той твърди, че всички членове на екипажа са живи.

Вертолетът е извършвал полет между две авиобази и е превозвал детайли за изтребителите Су-27 и Су-30 СМ. Името на избягалия пилот е Максим Кузминов.

През март 2022 г. министерството на отбраната на Украйна обяви, че ще даде 1 млн. долара на пилотите на бойни самолети и 500 000 долара на пилотите на военни вертолети, ако се предадат заедно с машините си. Освен паричната премия Украйна гарантира пълна безопасност на дезертьорите и „чиста съвест“. Пилотът на вертолета, кацнал в Полтава, е първият, възползвал се от тази оферта.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?