Медия без
политическа реклама

Сириецът, който избяга от затвора, изчезна вдън земя

Той се "отклони", като не се върна в общежитието си и бе обявен за общодържавно издирване

Илияна Кирилова

Втори месец властите не могат да открият сириеца, който избяга от затворническото общежитие в Стара Загора. Той все още е в неизвестност, казаха за "Сега" от Министерството на правосъдието. За издирването на беглеца отговаря МВР.

Затворникът, когото МП назова само с фамилията му - Абдо, не се е върна от работа на външен обект в началото на ноември. Той е осъден през 2021 г. за това, че е подбудил трето лице да извърши грабеж на 1440 лв., обясни зам.-правосъдната министър Мария Павлова, която даде брифинг от мястото на инцидента на 4 ноември. Абдо е бил осъден на година и половина затвор, след като се е споразумял с прокуратурата.

От 3 октомври е полагал доброволен неплатен труд в обект в неохраняемата част на общежитието - метял е улиците наоколо. На 3 ноември не се е върнал в 14 ч. заедно с останалите лишени от свобода. Тогава Павлова успокои гражданите, че "не съществува никакъв риск" и изрази надежда Абдо в най-скоро време да бъде открит. Откакто Абдо пребивава в България (от 2018 г.) работи като фризьор и е имал салон в Харманли, посочи още зам.-министърката. Тогава тя натърти, че сириецът не е избягал, а се е отклонил, защото трябвало сам да се върне след края на работния ден. "Знаете какво представлява бягство от затвора, в случая няма такова нещо", поправи тя репортерите. Отклонилият се е обявен за общодържавно издирване.

Затворническите власти се оправдават, че от общежитията от открит тип е по-лесно да се избяга, защото лишените от свобода там не подлежат на постоянна охрана. Имат право на отпуски, както и да посещават самостоятелно болнични заведения. Могат обаче да се следят и с електронни гривни, каквато явно Абдо не е носел.

Според различни публикации "отклонилият" се Абдо е брат на Масуд Абдо, който след споразумение с прокуратурата получи 11-месечна условна присъда по обвинението съпричастност към трафикантския канал за мигранти и автобуса, който през август уби двама полицаи край Бургас.

НОВ ЗАТВОР

В понеделник бе направена първата копка за строежа на нов затвор в Самораново. "Днес се случва нещо голямо. Нещо, което е изключително важно както за министерството на правосъдието и системата на пенитенциарното дело, така и за държавата", каза при символичната първа копка служебният правосъден министър Крум Зарков. 

"Това съоръжение, наречено затвор, ще бъде всъщност нещо много повече. Тук ще бъдат създадени повече от 90 нови работни места, ще бъде създаден учебен център, където ще се обучават служителите на ГДИН, над 4 500 човека, един малък университет. Това място ще промени изцяло икономическата ситуация в региона, защото тук ще има производствени бази", каза още той.

Става дума за затвор от нов тип. Проектът се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Помощта е в размер на 35 млн. лева. Очаква се затворът, който е първият от над 60 години нов затвор в България, да бъде готов до края на април 2024 г. Капацитетът му ще е до 400 лишени от свобода и учебен център, в който кандидатите за служители на ГДИН да се подготвят.

Предвижда се създаване и на "преходно отделение" (half way house) за подготовка за завръщане в обществото на хора, на които им предстои да бъдат освободени от затвора.

Ключови думи:

сириец, затвор, бягство

Още по темата