Медия без
политическа реклама

Затвор без решетки отварят в Самораново през септември

29 Апр. 2024
Изграждането на затворническия комплекс е по проект на Норвежкия финансов механизъм за 42 млн. лв.
Изграждането на затворническия комплекс е по проект на Норвежкия финансов механизъм за 42 млн. лв.

Затвор без решетки по норвежки образец с преходни отделения за лишените от свобода, на които им предстои скорошно освобождаване, както и център за обучение на затворническите служители представи пред журналисти днес министърът на правосъдието  Мария Павлова 16 месеца след първата копка на строежа.

Комплексът се намира в с. Самораново, община Дупница, и е за 400 лишени от свобода, а учебният център - за обучението на 100 затворнически служители. 

В модерния комплекс, разположен върху обща площ от 150 дка, са изградени още нов арест, мултифукционална сграда включваща фитнес-център, медицински център, кухненски блок, зали за занимания в свободното време. В комплекса има и училище с учебен център, библиотека, параклис. Предвиден е и социален център, в който публични институции, неправителствени организации и граждани могат да участват в инициативи, насочени към по-успешната интеграция и социална включеност на лишените от свобода.

„Чувствам се изключително горда, че можем да покажем реалните резултати от съвместния ни проект с Норвежкия финансов механизъм. Приех го като лична кауза, защото през по-голямата част съм вземала активно участие в него като ресорен зам.-министър“, заяви министърът на правосъдието Мария Павлова.

"Това е изключителен успех, невероятно е!" – бе оценката на Ким Екхауген, директор на Международна дирекция в Норвежката корекционна служба. „Много ви притискахме със сроковете, разговорите не бяха леки, говорехме за План Б и С, а вие казахте: не, ние изпълняваме само План А и толкова. Нашите български приятели винаги намират решение и спасяват положението с творческия си подход“, заяви Екхауген.

Проектът по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм се изпълнява от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) с финансирането от Кралство Норвегия в размер на 42 милиона лева.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

затвор, Самораново

Още по темата