Медия без
политическа реклама

20 г. затвор грозят рапър за стрелба по певицата Меган Дъ Стелиън

Присъдата на Тори Ланес ще бъде обявена на 27 януари

24 Дек. 2022
Меган Дъ Стелиън на фестивала "Рок в Рио" по-рано тази година.
ЕПА/БГНЕС
Меган Дъ Стелиън на фестивала "Рок в Рио" по-рано тази година.

Канадският рапър Тори Ланес беше признат за виновен от съдебни заседатели в Лос Анджелис за това, че през 2020 г. е прострелял певицата Меган Дъ Стелиън в краката по време на свада, съобщиха световните информационни агенции. По време на съдебния процес между двамата бивши любовници певицата  разказва как рапърът е започнал да стреля по нея, крещейки "танцувай, кучко", вероятно заради проявена ревност.

Ланес, чието истинско име е Дейстар Питърсън, бе обвинен в нападение с полуавтоматично оръжие и за носене на оръжие без разрешение. 30-годишният рапър, който не се е признал за виновен и не е дал показания по време на процеса, е отведен в ареста веднага след произнасянето на присъдата. Присъдата ще бъде произнесена на 27 януари, но според няколко американски медии, го очакват минимум 20 години затвор. 

В САЩ случаят се превърна в символ на отношението към жените в хип-хопа. Инцидентът през юли 2020 г. е породен от спор между двамата бивши любовници след парти в дома на модела Кайли Дженър. Последвала кавга, която много се разгорещила, когато Мегън дъ Стелиън започнала да обижда музиката на Ланес. 

Пред съдебните заседатели рапърката, която спечели три награди "Грами" през 2021 г., описа шока си, когато любовникът й я прострелял в крака. След това Тори Ланес й предложил "един милион долара", за да си мълчи, каза изпълнителката, най-известна с песента Savage.

Когато е откарана в болница, Меган Дъ Стелиън казва, че раните й са от порязване със счупена чаша. По-късно тя обяснява това с недоверие към полицията, защото инцидентът е месеци след смъртта на чернокожите Джордж Флойд и Бриона Тейлър. Раните й обаче се оказват сериозни и налагат операция. От краката й изваждат няколко куршума, а на мястото на инцидента са намерени четири гилзи. 

Според прокурорката по делото Кейти Та инцидентът е станал заради "засегнатото его" на Тори Ланес, който бил раздразнен, че приятелката му има по-голям успех от него. Защитата на Тори Ланес твърди, че разследването е допуснало грешки, а изстрелът е произведен от асистентката на певицата, която също е присъствала на мястото на инцидента.

Стрелбата и последвалият процес предизвикаха бурни дискусии в САЩ - за нежеланието на чернокожите жертви да говорят с полицията, за защитата на чернокожите жени, половата политика в хип-хопа и онлайн токсичността.

Още по темата