Медия без
политическа реклама

Бягството на Ксения Собчак е сигнал за руския елит

В Русия изглежда вече няма недосегаеми, смятат наблюдатели

27 Окт. 2022Обновена
Ксения Собчак и търговският директор Кирил Суханов

Това е бягство под надзора на специалните служби и сигнал към елита? Какво се знае за случая с несъстоялия се арест на Ксения Собчак?  В сряда в Русия се случиха две неща наведнъж, които преди това изглеждаха невъзможни. Ксения Собчак, дъщерята на политика, който подпомогна кариерата на Владимир Путин, е заподозряна за изнудване на дългогодишния приятел на президента Сергей Чемезов. Втората сензация е, че властите не успяха да задържат журналистката: тя уж успя да измами спецслужбите и да избяга от Русия, коментира "Москоу таймс" и продължава "макар второто да не изглежда особено убедително, все пак може да бъде сигнал към елита". Вече няма недосегаеми, коментира кремълски политолог.

Какво се знае по случая? Във вторник следобед стана известно за ареста на търговския директор на Ксения Собчак Кирил Суханов. А в сряда агенциите съобщиха, че заедно с него е задържан и бившият главен редактор на луксозното издание Tatler Ариан Романовски.  "Суханов и Романовски са обвинени в изнудване за 11 милиона рубли на ръководителя на "Ростех" Сергей Чемезов, за да бъде изтрит пост от Телеграм канала Put Out the Light, в който става дума как Чемезов поздравил милиардера Андрей Бокарев за рождения му ден. Текстът е вече изтрит. От материалите по делото следва, че Суханов се е срещнал с неназовано лице в ресторант Regent, от което е получил 800 000 рубли. В съда Суханов заяви, че е готов да се признае за виновен за получаването на тази сума, но добави, че няма нищо общо с канала „Put Out the Light" (Изгаси светлината). На свой ред Романовски потвърждава публикацията, но заявява, че не е изнудвал Чемезов и не е преговарял за това.

Собчак напуска Русия бързо. Според източник, запознат с програмата й, журналистката е трябвало да записва в тв студиото в сряда. Но през нощта записът е отменен. Източник на ТАСС от правоохранителните органи описва бягството й като умна спецоперация, измислена от журналист. Преди да замине е купила билети първо до Дубай, след това до Турция, за да обърка оперативните работници, а след това пресича беларуско- литовската граница пеш.

Твърди се, че Собчак минава безпроблемно границата на ЕС, защото има израелско гражданство. 

"Москоу таймс" се усъмнява, че службите са заблудени от Собчак, защото от видеозаписа става ясно, че те явно са знаели къде и как журналистката ще премине границата. Само половин час след пресичането на границата в държавната агенция РИА Новости се появи съобщение, че Собчак е в Литва. "От публикуваните досега материали все още не става ясно защо светска публикация за рождения ден на Бокарев може да бъде оценена на 11 милиона рубли", продължава изданието. Твърди се още, че Чемезов е бил свързан с организацията и финансирането на кандидатпрезидентската кампания на Собчак 2018-2019 г. 

Прокремълският политолог Сергей Марков пише в канала си в Telegram, че делото срещу Собчак може да е знак към елита. „Ако са готови да арестуват за дреболия, за просто изнудване, за пари дори дъщерята на любимия учител и наставник на президента Путин, на която всички прощаваха дълги години, тогава вече няма недосегаеми?“, пише Марков - "Майката на Собчак, която  е член на Съвета на федерацията, Людмила Нарусова, е един от малкото сенатори, които периодично критикуват властите. 

Според данни на Телеграм канала "База" Собчак напуска Беларус и влиза в Литва през ГКПП Видзи. За да стигне рано сутринта до пункта, тя би трябвало да е напуснала Москва в 3 през нощта. Рано сутринта в жилището й в Москва започва обиск, следователят носи заповед за задържане. Не е ясно дали Собчак е била предупредена или сама се е досетила какво й готвят. 

 Собчак нарече ареста на Суханов и Равановски натиск върху нея заради журналистическата й дейност. Тя има повече от три милиона абонати на канала си в YouTube и по 1,5 милиона в телеграм каналите Bloody Lady и Beware the News. Това не е първият криминален случай, в който са замесени Собчак или нейни служители. Тя е свидетел по дело за клевета срещу документалиста Виталий Мански, който обвини Никита Михалков и ръководителите на други филмови фестивали в кражба на пари от бюджета. По актуалното дело за изнудване Суханов и Равановски са задържани до 24 декември. 

"База" също коментира, че може би това е първият случай, когато човек с висок статут в Путинова Русия емигрира по принуда. Собчак трудно може да се нарече приятел на Путин, но също така е трудно да се смята за непозната. Путин е кръстник на Ксения Собчак, той започва политическата си кариера под ръководството на  баща й, кметът на Санкт Петербург в началото на 90-те г. Анатолий Собчак. По време на президентските избори през 2018 г. Собчак разговаря с Путин. „Сметнах за необходимо да съобщя на човека, с когото съм близка ... Струва ми се, че така е правилно: ако се конкурирате с човек, който е работил с баща ви и е бил свързан с вас по някакъв начин, трябва да му го кажете директно ", - каза тя тогава пред "Ехото на Москва". Дали в Русия на Путин все още има недосегаеми - големи бизнесмени, чиновници, приятели на президента от детинство - ще стане ясно следващите месеци. 

Още по темата