Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия разследва скандал с продажбата на 59 самолета и вертолета

12 Февр. 2024
Поне два от продадените в чужбина Ми-8 са използвани на фронта срещу руската армия, твърдят разследващите

Федералната служба за сигурност е образувала дело за безстопанственост срещу няколко сътрудници на "Росавиация", които след началото на войната в Украйна незаконно са продали 59 самолета и вертолета в чужбина, пише "Известия", като се позовава на два източника, близки до правоохранителните органи.

Продажбите са станали в периода от март 2022 г. до есента на 2023 г. На сайта на "Росавиация" пише, че от март 2022 г. до юни 2023 г. е заличена регистрацията и са продадени в чужбина 43 самолета, включително два Ил-76, и 6 вертолета Ми-8. Известно е, че част от самолетите са купени от Казахстан и Азербайджан. Не е изключено някои да са в Молдова. 8 от продажбите са в страни, които руските власти смятат за "неприятелски".

Поне три вертолета Ми-8 са били използвани против руската армия на фронта, а самолети Ил-76 са извършвали полети с изключени транспондери, което позволява да се укрие маршрутът, по който превозват товари.

"На 7 февруари, в рамките на това дело, е имало обиски в централния офис на "Росавиация" в Москва. Иззети са документи от кабинетите на изпълняващия длъжността началник на Управлението за безопасност на полетите Кристина Бивалина и зам.началника на отдела за държавна регистрация на граждански въздушни съдове, права и сделки Пьотр Козирев", пише "Известия". Твърди се, че заподозрените са заличавали регистрацията на самолети и вертолети без да разполагат с пълния комплект документи, както и че са предоставяли противоречива и невярна информация за местонахождението на въздушните съдове извън пределите на Русия. "Някои от самолетите са напуснали Русия под предлог, че изпълняват чартърни курсове, и е трябвало да се завърнат, но не са го направили", обяснява пред изданието източник от министерството на транспорта.

Освен двамата, в безстопанственост е обвинена и бившият зам.началник на Управлението за безопасност на полетите Анна Жилцова, която бе уволнена от "Росавиация" през юни 2023 г., след като в кабинета й бе намерен антивоенан плакат. Срещу Бивалина има още едно наказателно дело - за превишаване на служебните правомощия.

Заради разкритията през септември 2023 г. бе уволнен шефът на "Росавиация" Александър Нерадко, който я управлява близо 14 години. След това той стана съветник на директора на "Норникел", но и оттам беше уволнен през февруари 2024 г. за конфликт на интереси.

 

Ключови думи:

Ми-8, Ил-76, Росавиация

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?