Медия без
политическа реклама

Руската армия осъществи втори пробив край Харков

12 Май 2024
Карта на двата района над Харков, които бяха превзети от руските войски

Руската армия реализира втори плацдарм край границата в Харковска област. Вторият пробив е при селата Плетенивка, Хатишче и Огорцеве, и е на територия от 35 кв.км. Така общо за два дни руснаците са поели контрол над 90 кв. кв. над Харков, а други 70 кв.км. са "сива зона" . Основната цел на руснаците е Липци, село на 20 км. от покрайнините на Харков.

Спирането на руската офанзива край североизточния град Харков е "задача номер едно" за украинската армия в момента, заяви украинският президент Володимир Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Зеленски заяви, че се водят отбранителните операции близо до селата Стрилеча, Красне, Мороховец, Олиниикове, Лукянци, Хатишче и Плетенивка. "Вече два дни нашите войски провеждат контраофанзивни действия там, защитавайки територията на Украйна", каза украинският президент.

Евакуирани са много местни жители от граничните райони.

"През тази седмица ситуацията в Харковска област се влоши значително. В момента се водят боеве в граничните райони по държавната граница с Русия", допълва главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Александър Сирски. "Ситуацията е трудна, но украинските отбранителни сили правят всичко възможно, за да удържат отбранителните си линии и позиции и да нанесат щети на врага". Ожесточени боеве продължават да се водят на няколко направления, отбелязва Сирски: Купянск, Сиверск, Лиман и Покровск, "а ситуацията се променя бързо". Според него в някои райони руските войски постигат частични успехи, докато в други ВСУ ги изтласкват назад и подобряват тактическите си позиции.

Украинска атака с дрон предизвика тази нощ пожар в рафинерия в южния руски град Волгоград, заяви губернаторът на Волгоградска област Андрей Бочаров, цитиран от Франс прес. "В нощта на 12 май силите за противовъздушна отбрана и електронна борба отблъснаха атака с дрон срещу територия във Волгоградска област", се казва в изявление на Бочаров в комуникационното приложение "Телеграм". "Вследствие на падането на дрон и на взрив избухна пожар в петролната рафинерия във Волгоград", каза още губернаторът. Руският представител уточни, че пожарът е бил потушен и че няма пострадали.

Украинците са атакували и нефтопреработвателният завод "Първа рафинерия" в руската Калужка област. "Първа рафинерия" е най-голямото нефтохимическо предприятие в Калужска област, разположено на около 300 км от украинската граница. 

 

Руската армия тества плътността на украинската отбрана в Харковска област. Вчера руските войски влязоха в четири украински села, които досега се намираха в сивата зона и не се контролираха от никого.

 

Ключови думи:

Харков

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?