Медия без
политическа реклама

Руската армия се опитва да пробие отбраната на Харковска област

Целта най-вероятно е да се създаде буферна зона около границата и да се принудят ВСУ да прехвърлят сили в района

11 Май 2024
Унищожена руска техника при опита за пробив в Харковска област
Телеграм
Унищожена руска техника при опита за пробив в Харковска област

Руската армия тества плътността на украинската отбрана в Харковска област. Вчера руските войски влязоха в четири украински села, които досега се намираха в сивата зона и не се контролираха от никого. Според наблюдатели обаче засега те нямат сили за дълбок пробив и достигане, камо ли за превземане на Харков. Настъплението бе потвърдено официално днес и от руското министерство на отбраната, което обяви, че войските на групировката "Север" са превзели населените пунктове Борисовка, Огурцово, Плетеньовка, Пилная и Стрелечие. Украйна обаче твърди, че всички атаки са отблъснати и ситуацията е стабилизирана.

Акцията на руската армия започва в 3 часа през нощта в петък с мощен артилерийски обстрел на Харков, при който загинаха двама души и пострадаха 9. След което последва наземна операция с бронирана техника. В социалните мрежи се появиха снимки на унищожената техника и убити руски войници. Има и видео на удар язовирната стена през Северски Донец в района на Стари Салтив. "Очевидно руснаците се опитват да затруднят снабдяването на украинските подразделения на границата с Волчанск - през тази язовирна стена минава основният път от Харков във Волчанск", пише украинското издание "Страна".

Настъплението на руската армия в района на Харковска област потвърди и украинският президент Володимир Зеленски, който каза, че там се водят тежки боеве. Министерството на отбраната на Украйна заяви, че руската армия е нанесла удари с управляеми авиобомби в района на Волчанск и към 5 часа сутринта е направила опит за пробив под прикритието на бронирана техника. Всички атаки са отблъснати, твърди то.

"Врагът е локализиран в сивата зона на Харковска област и тя не се разширява. По заповед на командването са подсилени отбранителните съоръжения на ВСУ. Въпросът е врагът да бъде окончателно унищожен", коментира говорителят на ОСГВ "Хортица" Назар Волошин. Той потвърди, че се водят боеве в Стрелечие, Пилная, Борисовка, Олейниково и Огурцово.

"Групировката на противника не е заплаха за Харков. Силите му ще стигнат само за провокации на северното направление", каза губернаторът на града Олег Синегубов. Украинските власти обаче започнаха спешна евакуация на живеещите в района на Волчанск и близките населени места. 

Украинският блогър Tatarigami_UA, който е офицер от запаса, написа в Туитър, че превземането на четири селца е очаквана маневра за отклоняване на ресурси на Въоръжените сили на Украйна от основното руско настъпление в Донбас. Той обясни, че в района няма украински укрепления, защото той е близо до границата и под постоянен обстрел. Първата линия на украинската отбрана започва малко след селцата.

Авторитетният проект DeepState, който следи ситуацията на фронта, обаче остро разкритикува украинските власти. "Може да се заявява за отразяването на всички атаки, да се изкривява информацията, но отговорните лица, които трябваше да реагират на това още при първите звънчета, сега мислят какво да правят. Врагът и преди предприемаше опити да насити с личен състав тези села, по-точно село Пилная. Той се разхождаше свободно в селото, чувстваше се у дома, а местното командване подаваше странна информация към висшето военно-политическо ръководство", пише Deep State в Телеграм и публикова снимки с руски военни там няколко дни преди настъплението.

"Резултатът е закономерен - врагът натрупа сили и започна да се придвижва както към съседните села, така и на юг", заключава DeepState. Според него засега настъпателните действия имат отвличащ характер и са ограничени в своите механизирани възможности, но на територията на Русия има допълнителни сили, които могат да бъдат задействани в случай на пробив на фронта на един от участъците, както това се случи в Очеретино.

Главният редактор на сайта "Цензор.нет" Юрий Бутусов уточни, че превзетата територия е около 30 кв.км., а руските войски са използвали до 4-5 батальона. "Този район отдавна бе фактическа сива зона, отбранителни линии там няма и затова противникът без особени препятствия създаде плацдарм с широчина до 10 км и дълбочина до 5 км на територията на Украйна. Той е на около 40 км от Харков", написа той в Телеграм канала си вчера. И постави въпроса "защо врагът успя толкова бързо с пехота да завладее толкова голяма територия", след като тази атака не е изненадваща за украинското командване. "За това настъпление се говореше от месеци и имаше достатъчно време за подготовка, за да не мине руската пехота с марш", пише той.

"Ако те не бъдат спрени и не понесат големи загуби, ще започнат да превземат и други участъци около границата, първо за да отместят фронта от границата с Русия, а след това, за да използват този фронт като възможен плацдарм за настъпление със значително по-големи сили", написа вчера Бутусов.

Днес той твърди, че обстановката се е стабилизирала. "Настъплението на руските войски е спряно на 2-5 км от границата, нашата отбрана е разгърната и действа ефективно срещу руснаците. В този момент руските атаки са отблъснати. Нашите резерви са дислоцирани в едно от направленията, където противникът успя да настъпи. Руснаците се опитват да използват тактика на проникване, т.е. търсят пропуски в нашите бойни формации с помощта на отделни пехотни групи, които трябва да обиколят нашите възли на съпротива с подкрепата на въздушни и артилерийски удари. Но врагът не успя да стигне далеч, всички опити за проникване бяха пресечени, нашата артилерия и безпилотни самолети активно работят срещу врага. В момента нашата артилерия е снабдена с боеприпаси. Потвърдено е унищожаването на до 20 единици руска бронирана техника", написа той.

Големите руски военни канали също не бързат този път със заключенията за успехите на руските войски и се изказват по-скоро предпазливо.Според руския военен канал "Рибар" целта е да се създаде буферна зона от границата с Русия, но още е рано да се говори за контрол върху граничните села.

Руската пропагандистка Анастасия Кашаварова дори разкритикува кореспондентите, които са твърде ентусиазирани от придвижването и са прогнозирали скорошна падане на Харков. "Вие представяте ли се какво е това да се щурмува Харков? Та ние за едно селце се бием месеци наред, а Авдеевка я превземахме години наред. Бахмут го превзехме с цената на загуби, които надхвърлиха тези в Афганистан. А Мариинка колко време превземахме? А Угледар? Диванни "спецове"! Какво имате в главите си? Границата трябва да се премести, за да се спаси Белгород... Толкова е просто в главите на някои експерти и военни... Вече до Киев стигнаха... с езика си", написа тя гневно в Телеграм.

 

Какво може да постигне руската армия с атаките си на северната граница с Украйна?

Ако Русия наистина иска да превземе Харков, основните събития трябва да се разгърнат на границата между Харковска и Сумска области, защото главната й задача ще бъде да отреже логистиката на Харков, като прекъсне пътя от Киев, пише украинското издание "Страна". Паралелно трябва да нанася удари през Волчанск в посока Чугуев, за да откъсне Харков от основните сили на ВСУ, които се намират в района на Купянск. Но затова Русия трябва да задейства много крупни сили, които до момента нито ВСУ, нито западните съюзници са забелязали да се прехвърлят на северната граница на Украйна.

По-локална задача може да бъде отместването на линията на фронта от граничните руски региони, за да се намалят обстрелите, и приближаването й към Харков, за да се парализира живота в града. Крайната цел може да е да се заеме граничната зона в Харковска и Сумска области и там да се сковат големи сили на ВСУ. За такава операция ще са нужни по-малки сили от обкръжение и превземане на Харков, но все пак в рамките на няколко десетки хиляди войници.

Третата цел може да е заблуждаваща маневра с цел да се накара командването на ВСУ да прехвърли на север крупни сили, а Русия да нанесе удар на друго място.

Според американския Институт за изучаване на войната операцията е по-скоро разузнавателна. Според него Русия преследва няколко цели - да разтегне линията на фронта и да накара ВСУ да прехвърли войски към Волчанск, да създаде буферна зона край границата, да провокира паника в Украйна и да подготви евентуално настъпление към Харков. Той смята, че руските сили в района /50 000 души/ и посоката на атаката /северо-източно от Харков/ показва, че руското командване не планира да превзема Харков в близко бъдеще. Според военните анализатори за превземане на Харков ще са нужни поне 300 000 души. Приближаването към града /в рамките на 20 км от него/ ще позволи той да бъде обстрелван с обикновено артилерия.

Ключови думи:

Харков, Волчанск

Още по темата