Медия без
политическа реклама

Русия атакува Харков с четири авиобомби

Поне трима са загиналите, а 52 са ранени

22 Юни 2024
Четири руски авиобомби попаднаха в гражданска инфраструктура на Харков
Телеграм
Четири руски авиобомби попаднаха в гражданска инфраструктура на Харков

Поне трима души са загинали, а 52 са ранени при поредния авиоудар на Русия срещу Харков. Четирима от ранените са в тежко състояние. Пострадали са и две деца - на 12 и 13 години, съобщи шефът на Харковската военна областна администрация Олег Синегубов. Той заяви, че руските войски са хвърлили четири бомби. Повредени са жилищни блокове, магазини и спирка на градския транспорт.

"Този руски терор с управляеми авиобомби трябва да бъде спрян и може да бъде спрян. Нужни са силни решения на партньорите, за да можем да унищожим руските терористи и руската бойна авиация там, където те се намират", написа украинският президент Володимир Зеленски в Телеграм. “Само от началото на юни руснаците са използвали повече от 2400 управлява и авиобомби в Украйна, 700 от които в Харковска област, каза още Зеленски.

Ограниченията, които налагат САЩ за използването на американското оръжие, не позволяват на Въоръжените сили на Украйна да нанасят удари по ключови руски летища, пише The Washington Post. Това се случва, защото радиусът на атаката може да на 100 км от границата, а летищата, от които излизат руските самолети, носещи управляеми авиобомби, се намират по-далеч.

В четвъртък представителят на Пентагона Чарли Дитц поясни, че САЩ са дали съгласие Киев да използва американско оръжие за ответни удари по територията на Русия там, където руската армия се опитва да навлезе на украинска територия. "Това включва и разрешение украинската ПВО да сваля руски самолети, намиращи се във въздушното пространство на Русия, но които се канят да атакуват територията на Украйна", уточнява Дитц. Това не е въпрос на география или определен радиус, това е въпрос на здрав смисъл. Ако Русия атакува Украйна от нейна територия, Украйна трябва да може да нанесе ответен удар по обекти, които я атакуват, но се намират извън границите й", добави той.

В тази 100 километрова зона обаче не попадат руските авиобази, от които излитат самолетите, носещи управляваеми авиобомби и които в момента са най-голямата опасност и за военните, и за цивилните, пише Washington Post.

Действата две години забрана да се използва американско оръжие за удари по руска територия позволи на Русия да създаде защитена зона, от която тя обстрелва граничните райони на Украйна.

Един от представителите на министерството на отбраната на Украйна заявява пред изданието, че разрешението да се използва американско оръжие за удари по територията на Русия определено е изменило ситуацията и руските войски са почувствали това, особено на фронтовата линия, но нито обхватът, нито вида на оръжията са достатъчни. Кметът на Харков Игор Терехов казва, че след последните удари на ВСУ по руската ПВО ситуацията за града се е променила, защото ударите от пускови установки С-300/С-400 са спрели, но остава опасността от управляемите авиобомби, хвърляни от самолети.

90 хиляди военнослужещи от руските въоръжени сили се подготвяха за ново настъпление на границата с Украйна в края на май. Точно когато Америка ни позволи да ударим руски колони в района на Харков,” разкри първият заместник-министър на отбраната на Украйна Иван Гаврилюк, цитиран от “Инасайдер”.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

въздушни удари, Харков

Още по темата