Медия без
политическа реклама

Нова оферта към хотелиерите - бежанци за 15 лв. на ден

Украинците у нас вече са по-малко от регистрираните за временна закрила

16 Май 2022Обновена
Мариана Тошева
БГНЕС
Мариана Тошева

2 седмици преди изтичането на крайния срок за изнасяне на украинците от хотелите, държавата продължава да излъчва противоречиви сигнали какви варианти им предлага. След поредица от телевизионни репортажи, в които хотелиери настояват бежанците да останат и след 31 май, днес се появи нова оферта към тях. Тя е предназначена за по-ниска категория хотели, които ще могат да запазят настанените в тях украинци или да приемат нови бежанци, но срещу 15 лв. на ден на човек от държавата. Това съобщи пред Би Ти Ви тази сутрин шефката на агенцията за бежанците Мариана Тошева.

Както е известно, сега правителството дава далеч по-щедра сума - 40 лв. на ден за пълен пансион. Някои хотели по морските курорти се стремят да уплътнят максимално оставащото време, канейки украинци за настаняване от днес до 31 май по форумите за взаимопомощ в социалните мрежи.

Днес Тошева обясни докъде е стигнала организацията на сложната стъпка по преместването на украинците. В момента има 63 127 бежанци, настанени на държавна издръжка в хотели. До края на деня за тях ще бъде пусната дигитална платформа, на която ще трябва да се регистрират, за да се види кой къде ще бъде насочен.

Единият вариант са държавните почивни бази, като от четвъртък насам там осигурените места малко са се увеличили, каза Тошева - вече има 35 000 потвърдени и проверени места. Тези места ще трябва да бъдат съобразени с нуждите на хората - някои от тях са болни и имат нужда от достъп до болница, други вече работят и не биха могли да се преместят далеч от работното място и т.н. Именно това ще е целта на платформата.

Държавата очевидно се надява част от хората да потеглят обратно към Украйна - в последните дни има податки, че броят на напускащите България надхвърля броя на влизащите, но все още у нас има 103 053 украинци. За събота вчера Тошева огласи данни, че са влезли 2441 души, а са напуснали 2792, като според нея тази тенденция се наблюдава от седмица. Любопитен факт от днес е, че след обновяването на данните следобед, броят на украинците у нас за пръв път е по-малък от получилите временна закрила (104 646).

Третият вариант е част от хората да излязат на външни адреси. За работещите ще има вариант през работодателя да се плащат до 400 лв. месечно за три месеца помощ за наем.

Резервният план е да се отворят общежития и спортни бази, като има уверения от Върховния комисариат, че от складове в Турция ще получим необходимото за това оборудване, каза още шефката на агенцията за бежанците.

Тошева не приема констатациите, че държавата се забави с всичката тази организация. "Искахме да видим в какви темпове ще се развиват настроенията на хората", коментира тя. "Всеки момент" се очаква да са готови и разчетите къде и какви детски центрове за украинските деца да се отворят, като много украинки имат желание да работят в тях срещу възнаграждение.

Противно на острите изявления на съветника на вицепремиера Калина Константинова от четвъртък, че украинците нямат право на избор, днес Тошева увери, че имат право на избор. "Това е основното, във втория етап трябва да им помогнем да намерят път към нормален живот", коментира днес тя. И повтори, че е "страшно важно да се започне с нормално ежедневие - ходене на работа, грижа за децата в дневни центрове".

 

Украинците, които напускат България, са повече от тези, които влизат в страната. Това каза пред БНР Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците. Тя каза, че няма информация дали бежанците избират други държави от ЕС, или се връщат в родината си.

 

Мярката за настаняване на украинци в хотелите няма да продължи след края на май. Приоритет вече е интеграцията на бягащите от войната в приемащото общество. Това потвърди шефът на агенцията за бежанците Мариана Тошева на брифинг за ситуацията с бежанците у нас.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата