Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мощен взрив избухна във военен завод

Поне 56 души са пострадали

09 Авг. 2023Обновена
Телеграм

Мощен взрив избухна на територията на Загорския оптико-механичен завод в Сергиев Посад. Броят на пострадалите расте - вече са поне 56 души, като всички са с осколочно-взривни травми. Не е ясно дали под руините няма хора. Евакуирани са всички сгради в близост до местопроизшествието. 4 сгради са напълно разрушени сред взрива, още 6 са частично разрушени, 14 - повредени, съобщава Baza.

Според информацията в руските Телеграм канали се е взривил склад за пиротехника на територията на завода. Baza уточнява, че става дума за сграда, която е на територията на завода, но се отдава под наем на фирма "Пиро-Росс".

Произшествието е станало към 10.30 часа. Пред РИА "Новости" руските власти обясняват, че взривът е станал заради нарушения в технологичния процес. ТАСС пише, че "човешки фактор е причината за взрива". Разследва се неспазване на производствената дисциплина. 

Директорът на "Пиро-Росс" Сергей Ченкаев твърди, че взривът не е станал в склада за пиротехнически изделия, а в съседния склад, където са се съхранявали метални тръби. Според него там не е имало никакви възпламеняващи се материали.

Междувременно бе публикувано видео, на което се вижда корпус от снаряд 122 калибър сред останките. Според военния коментатор Ян Матвеев взривът прилича на склад за боеприпаси или огромно количество взривни вещества. "Обикновено готовата пиротехника се взривява постепенно и с фойерверки", пише той в Телеграм.

На сайта на завода пише, че предприятието е "водещ разработчик и производител на оптични и оптико-електронни уреди за силовите структури, промишлеността и здравеопазването. През последната година заводът е работил основно за руската армия, като е произвеждал оптически мерници, термовизьори, глави за самонасочващи се ракети, бинокли и прибори за нощно виждане.

Заводът влиза в холдинга "Швабе" на руската държавна корпорация "Ростех". През 2021 г. той представи бинокли, създадени специално за Военно-морския флот на Русия. През 2018 г. продаде на министерството на отбраната система за откриване на лазерно излъчване, която трябва да предупреждава за опасността от атака. Тя също е предназначена за използване от военно-морския флот на малогабаритни съдове, десантно-разузнавателни катери и ракетни комплекси.

 

 

 

Ключови думи:

военен завод, взрив

Още по темата