Медия без
политическа реклама

Геомагнитната буря унищожи 40 спътника на Илон Мъск

09 Февр. 2022
SpaceX

SpaceX на Илон Мъск съобщи, че геомагнитната буря е унищожила 40 спътника, изстреляни миналия четвъртък като част от сателитната интернет услуга на Starlink.

В изявление, публикувано на уебсайта на компанията, се съобщава, че 49 сателита са били изстреляни от Космическия център "Кенеди" и са били разположени в планетарна орбита на 210 км над Земята.

Сателитите обаче са били значително засегнати от геомагнитна буря в петък. Центърът за прогнози за времето на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) пусна в края на миналата седмица предупреждение за ниска до умерена активност на геомагнитни бури.

SpaceX заяви, че бурите причинили нагряване и увеличаване на плътността в орбитата, където са разположени сателитите. GPS показанията на спътници показали увеличаване на плътността с 50 процента над нормалното.

Екипът за наземен контрол на SpaceX се опитал да изведе спътници в "безопасна позиция", но повишеното съпротивление на ниски височини е попречило на спътниците да напуснат безопасно и те не са успели да се качат в предвидената нова орбита. Твърди се, че 40 спътника са изгорели или ще изгорят в земната атмосфера.

Компанията казва, че спътниците не представляват риск от сблъсък с други обекти и са проектирани да се разпадат,след като влязат отново в атмосферата, без да се очаква отломки да ударят земята.

SpaceX изстреля досега близо 2000 спътника като част от своята мрежа за високоскоростна интернет услуга на клиенти по целия свят. 

Ключови думи:

Starlink, SpaceX, Илон Мъск