facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Половината допингпроби на руски спортисти са положителни

Това е заключението на разследването на WADA на данните от Московската лаборатория
1 941
 ЕПА/БГНЕС
Витолд Банка (вляво) наследи като шеф на WADA сър Крейг Рийди (в средата) на 1 януари и обяви, че първата му задача ще е завършване на разследването за данните от Московската лаборатория

Звеното за разузнаване и разследвания (Intelligence and Investigations Team - I&I) на световната антидопингова агенция (WADA) обяви, че е завършило работа по делото за манипулиране на пробите на 298 руски спортисти, съхранявани в Московската лаборатория. 

Доказано е, че от всички 298 са манипулирани 145 (48.6%) и резултатите вече са предадени на общо 28 международни спортни федерации, защото състезателите са от 28 вида спорт. В хода на разследването са анализирани 24 000 терабайта (TB) данни, и 400 000 часа аудиофайлове. 

"Това беше най-сложното разследване в историята на борбата с допинга и даде реални резултати. Руската допингова криза бе във вниманието на WADA в продължение на 5 години", заяви президентът на WADA Витолд Банка, бивш спортен министър на Полша.

"Изследователската група на WADA постигна устойчив прогрес в това извънредно сложно, продължително и многопластово разследване. Заведохме дела, въз основа на всички видове доказателства, и ще продължим да предоставяме помощ и консултация на съответните организации при взимането от тях на решения по заведените дела", каза пък шефът на I&I Гюнтер Юнгер.

 

СЕГА ПРИПОМНЯ

През септември 2019 г. Изпълкомът на WADA започна отново процедура по отнемане на лиценза на руската антидопингова агенция (РУСАДА) заради откритите несъответствия в предадените от Московската лаборатория данни с изнесените през 2015 г. от информатора на WADA Григорий Родченков (бивш шеф на московската лаборатория, който избяга в САЩ и бе включен в програмата за защита на свидетели).

По-рано - през май, WADA получи и изнесе над 2200 допинг проби, съхранявани в московската лаборатория (те са за проверки на руски спортисти в периода 2012-2015 г.). Това бе едно от условията при връщането на лиценза на РУСАДА през септември 2018 г. Петчленен екип на WADA събра тогава общо 2262 проби, побрани в 4524 шишенца, тъй като са били разделени на А и Б проби.

След сравняване на резултатите и данните с тези на Родченков бе обявено, че Русия е предала непълни данни, а също така и "прочистени" шишенца с проби. Завършилото сега разследване на практика потвърждава данните за манипулации.

Но още преди да бъде завършена работата на Звеното за разследвания, на 9 декември 2019 г. Изпълкомът на WADA единодушно гласува за повторно лишаване на РУСАДА от лиценз. И Русия бе лишена от право на участие в международни състезания в следващите 4 години.

Това означава неучастие на олимпийски игри, световни и континентални първенства. Русия също така получи забрана 4 години да домакинства на световни първенства, както и да подава заявки за домакинство. Също така на руски държавни служители, както и на ръководствата на Руския олимпийски и на Руския параолимпийски комитети е забранено да посещават международни състезания. Забраната е и за кандидатстване и избиране на руски граждани за ръководни длъжности в международни спортни структури в следващите 4 години.

В дадения 21-дневен срок руската страна заведе дело в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, което все още не е насрочено. 

Ключови думи:

РУСАДА, WADA, допинг
18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

19-и допинг случай изложи на риск участието на наши щангисти в Токио

28.09.2020

Обновена

935 8
CAS оправда за допинг наказани от МОК руски биатлонистки

24.09.2020

1680 4
Френската полиция разследва за допинг на "Тур дьо Франс"

22.09.2020

187 1

Коментари

Sine_metu

ма вада-мада още ли трошат пари?

Немат спиране бесните „страшни“ пенции от моци-боци и тути спорти

Sine_metu

И уважаема редакция!

От кумова срама сложете две думи за Международния ден на труда преди да ни гощавате за енти път с маразми

Хумангоид

В хода на разследването са анализирани 24 000 терабайта (TB) данни, и 400 000 часа аудиофайлове. 

Ако беха докладвале в гигибайти и минути, щеше да звучи още по-страховито и аргументирано... 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Това показва, че поне не са астматици.

Непримирим

Когато нямаш капацитет да развиваш икономика, когато нямаш желание да направиш нещо положително за собственото си население, можеш единствено да прикриваш действителността, чрез манипулативна пропаганда от всякакъв род.

dream team
снимка на dream team

Само за прослушването на аудиофайловете са необходими минимум 50 човека, които да са работили ежедневно по 8 часа. А анализирането отнема поне 5 пъти повече време. Та колко човека работят във ВАДА? И не просто персонал, а специалисти в дадената област? И към тях добавете ИТ специалиститите, юристи,лекари , лаборанти и пр. И това само за тестовете на 298 спортисти. 

Някъде плават корабчета.

Sine_metu

Пет., 01/05/2020 - 10:09 (нов)

dream team

...Някъде плават корабчета.

 

Какви ти корабчета? Титаник до титаник

И без сметки е ясно, че лъжат. Кога пропагандата е натрапвала друго? Лично за мен вадите са особено противни с една от най-отвратителните човешки черти - манията за правота. Няма „считаме“, няма „нявярно“, няма и една дума, заради която да бъдем приятели.

Бърнард Шоу, когото иначе не тача, е прочел присъдата над сънародниците си „Няма нищо толкова лошо и толкова добро, което някой англичанин да не го е извършил, но няма да намерите англичанин, който да върши нещо погрешно.“

Помислете. Да вършиш „правилно “ най-големите злини :) Комунисти, сър

 

Прочее честит Първи май!

а те да плават накъдето щат. Сатаната си има грижата

 

Truncho
снимка на Truncho

(WADA) обяви, че е завършило работа по делото за манипулиране на пробите на 298 руски спортисти

****************************************************************************************************************

Доказано е, че от всички 298 са манипулирани 145 (48.6%)

 

Тоест повече от половината спортисти са били обвинени неправилно...

paragraph39

/:/ Това беше най-сложното разследване в историята на борбата с допинга и даде реални резултати. Руската допингова криза бе във вниманието на WADA в продължение на 5 години", заяви президентът на WADA Витолд Банка, бивш спортен министър на Полша.

.........................................................................................................................

АХА?!

Ясно!

Причината: хем поляк, хем и банкер!

Всичко друго е само следствие!!!

РЕВиЗОР
снимка на РЕВиЗОР

Съвременният спорт е тържество и победа на химията над биологията! Всички зобят, но могат да се чистят, а мурзилките нямат акъл как да го сторят. Това е истината! 

Гледам че звездочелите вече заработват копейки.

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

 Най-после едно смислено изказване.

 

Колкото до звездочелите, някои дори и копейки не заработват. Не им стига акъла дори и за това.

geo_19

Ти почакай да се появи американския (британския и т. н. ) Родченков пък тогава пей песента за възможностите да се чистят. Нали разбираш, че без помощта на най-добрия експерт в областта Родченков, старците от УАДА щяха да фанат дедовия. 

Balamurnik

Само като си представя Серена Уилямс, и няма нужда да си свалям и слагам звездата от челото. А относко "копейките" - обикновено човек е склонен да заподозре други в собствените си грехове.Та, какви евроатлантически ст'инки изкарвате, за да плюете срещу "мурзилки" и "звездочели"? Леле, как преирам продажници!. А и както казва ВАШИЯТ Горанов, не сте ли спестили вече 50 бона (като всеки нормален ГЕРБ-ер), та ви се налага да пишете по форумите за европарички?

Индженеро

И какво излиза:

- че руснаците единствени се зобят и пак не могат да докарат 5-6 медала. А супермените, спайдърмените и гърли, разбира се,  са на лемоната и фафли, а изкарват по 3-4, та и до 7-8 медала. Хвала!

- че ако някой супермен по погрешка го хванат два-три пъти, му прощават великодушно, та пак да носи медали за демокрацията.

- че ако някоя сто килограмова бабачка кихне, веднага ѝ се разрешава да смуче допинги, ама да е от нашите.

- да не говорим за цели отбори асматици.

Това излиза.

Sine_metu

Не лъжи. Сталин е бил един от най-съмняващите се исторически люде. Пълна противоположност на маняците с усещане за правота. Документирано е в безброй свидетелства

Индженеро

Маааалко го вадя!

Били хванали  две-три от супергърлите, но не на калъп, а че не се явили да пикаят. И не Вада, а някой си атлетически дъра - бъра.

С извинения

/П/ Не се чете.

ПП Не че не се знае, майоре!

РЕВиЗОР
снимка на РЕВиЗОР

Пише се манИак, а не манЯк. За неграмотно написани  постове, платата се реже с 50 % , защото лъхат на евтинко!

 Честит  празник на трудещите се неуморно и днес!👴

 

А др.Сталин щеше да ги прати там, където белия медвед е прокурор.

РЕВиЗОР
снимка на РЕВиЗОР

Майор???  По- скоро  sgan aluf  о.р.😃

Влез или се регистрирай за да коментираш