Медия без
политическа реклама

WADA прибра над 2200 проби от московската лаборатория

02 Май 2019
ЕПА/БГНЕС
Шефът на WADA Крейг Рийди до последно защитаваше решението да се върне лицензът на РУСАДА.

Световната антидопингова агенция (WADA) е получила и изнесла над 2200 допинг проби от московската лаборатория. Това бе едно от условията при връщане на лиценза на руската антидопингова агенция (РУСАДА) през септември 2018 г. Петчленен екип на WADA е събрал общо 2262 проби, побрани в 4524 шишенца, тъй като са били разделени на А и Б проби.

Отделът за разузнаване и разследвания към WADA съобщи, че екипът вече е изнесъл пробите от Русия. През януари московската лаборатория предаде базата данни, но тогава не даде достъп до самите проби. 

"Доволни сме, че имаме прогрес в този сложен и труден случай. Да вземем исканите проби е още една стъпка напред. Това ще ни помогне да подсилим доказателствата срещу онези, които може би са мамили, както и да оправдаем спортисти, които не са нарушавали антидопинговите правила. При взимането на пробите като предпазна мярка решихме да вземем всички, при които има дори малки нередности, според базата данни, дори онези, за които не се подозира нарушение на антидопинговите правила. Вече можем да продължим към следващата фаза и да помогнем на международните федерации и антидопинговите организации да придвижат делата напред", каза директорът на отдела за разследвания на WADA Гюнтер Юнгер, който ръководеше процеса.

Русия трябваше да даде достъп до пробите до 31 декември 2018 г., но не го направи. Тогава 16 национални антидопингови агенции и комисията на спортистите към WADA призоваха страната да бъде наказана отново. WADA получи достъп на 10 януари, а на 22-ри обяви, че няма да има допълнителни наказания за Русия. Миналия месец президентът на световната агенция сър Крейг Рийди каза, че достъпът до московската лаборатория сочи, че решението да бъде върнат лицензът на РУСАДА е било правилно. Руската агенция беше с отнети права за дейност от 2015 г. заради редица нарушения, включително и прикриване на положителни допинг проби.

Генералният директор на РУСАДА Юрий Ганус обясни, че агенцията e изпълнила второто голямо изискване на WADA. "Въпросът не е само до лиценза на РУСАДА, а до вдигане на ограниченията за нашите спортисти, нашите спортни обекти и възстановяване на правата на Русия в международните федерации. Работата е свършена, но дали черната страница ще бъде обърната? Чакаме резултатите от тестовете. Най-важното е, че бяха изпълнени изискванията на изпълнителния комитет на WADA", каза Ганус. 

Пробите от московската лаборатория ще бъдат анализирани отново в лабораторията в Лозана (Швейц). Ганус обясни, че е имало затруднения при пренасянето на шишенцата през границата. "Пробите бяха пренесени в присъствието на държавните власти. Въпреки препятствията те вече пътуват към Швейцария", допълни Ганус.

Ключови думи:

допинг, РУСАДА, WADA

Още по темата