Медия без
политическа реклама

България взе трета квота за олимпиадата в Париж 2024

Спечели я сребърната медалистка от Токио 2020 Антоанета Костадинова

23 Окт. 2022Обновена
БОК
На игрите в Токио миналата година Антоанета Костадинова спечели сребърен медал в стрелбата от 10 м с въздушен пистолет. Сега възпитаничката на "Светкавица" (Търговище) заслужи квота на 25 м пистолет.

Олимпийската вицешампионка от игрите в Токио 2020 Антоанета Костадинова донесе третата квота на България за XXXIII летни игри в Париж 2024. 36-годишната състезателка по стрелба от Търговище се класира четвърта във финала на 25 м пистолет на световното първенство в Кайро и си гарантира участие на четвърта поредна олимпиада.

Костадинова постигна 586 т. в квалификациите и влезе с четвърти резултат сред осемте претендентки за медалите. Във финала само малшанс лиши българката от призово класиране, но мястото в Топ 4 ѝ донесе олимпийската утеха.

Другата българска представителка в дисциплината - Мирослава Минчева, също се представи силно и завърши на 13-о място с 583 т., като само точка я раздели от осмото място, даващо право на участие във финала. Световна шампионка стана корейката Ким Янг-ми, а на почетната стълбичка се качиха още китайката Чън Ян и германката Дореен Венекамп.

Другите две спечелени досега за страната ни квоти за игрите в Париж през 2024 г. са в художествената гимнастика. Извоюваха ги националният ансамбъл със световната си титла в многобоя и Стилияна Николова с бронзовия си медал в многобоя от шампионата на планетата в София през септември.

Българската художествена гиманстика изпълни програма максимум на провелото се в София световно първенство.

 

СЛЕД УСПЕХА

След постигнатия успех Антоанета Костадинова коментира, че спечелването на квота е било приоритет в този шампионат. "Квотата за нас беше цел №1. Радвам се, че още тази година се сдобих с нея, за да мога следващата година да дишам по-спокойно. Това ще ми позволи догодина да си избирам състезанията, защото те са наистина много и са много често. В момента всичките ми мисли и емоции са насочени само и единствено към тази квота, защото много исках да я спечеля точно тук. Конкуренцията беше жестока. Китайците и индийците избиха рибата, както се казва. Китайските състезатели не участваха в състезания цяла година. Дойдоха тук и имат медали във всяка дисциплина и по двама финалисти", коментира тя пред БНР.

След което се оплака от организацията на шампионата: "Организацията на това световно беше катастрофална. Цяла седмица на малокалибреното оръжие бяхме без тренировки. Успяхме да направим една-единствена и то късно вечерта в деня преди официалната такава. Това е много сериозен пропуск за домакините, както и за Международната федерация, защото в момента там нещата са малко на политическа основа и не всичко е така, както би трябвало да бъде. Аз разчитах само и единствено на това, че всеки ден ходех да правя сухи тренировки, но това не е достатъчно. Въпреки това, аз се радвам, че успя да запазя концентрация, самообладание и да се вложа максимално както на прецизната, така и на бързата стрелба. Да се надяваме след един месец, когато тук ще се проведе финала на Световната купа, нещата ще се по-добре".

Още по темата