Медия без
политическа реклама

„Сега“ няма да публикува политическа реклама за предстоящите избори

Преди избори не само се лъже най-много, но и най-лесно. Защото политиците и медиите влизат във финансови взаимоотношения, които често заличават границата на обективността и подчиняват обществения на партийния интерес.

През последните години партиите категорично отказват да дават чиста реклама в медиите под формата на банери например. Те предпочитат ПР статии, при това директно подадени от техните пресцентрове, в които не трябва да има никаква редакторска намеса при публикуването. Това води до редица проблеми, които онези, дето плащат, не осъзнават.

Първо, партийните текстописци не са особено талантливи или изобретателни. Техните творения са пълни с кухи фрази, лозунги и клишета. И точно заради това отблъскват, а не привличат хората.

Второ, партиите и техните кандидати отдавна не желаят да отговарят на неудобни въпроси. Интервютата в този период /за съжаление вече и не само тогава/ обикновено са писмени, като от тях бива зачеркната всяка по-актуална тема, особено ако е свързана с необясними действия на съответния кандидат. Уточняващи въпроси не се допускат, а евентуална смяна на заглавие води до грандиозни скандали. Дори политик като премиера Бойко Борисов, който доскоро не се притесняваше да общува с всякакви медии и да отговаря и на най-екзотичните въпроси, вече трайно е преминал към монолози, които в по-голямата си част нямат нищо общо с реалността. Дали самият той си вярва, е риторичен въпрос.

Отделно, партиите са водени от разбирането, че щом си плащат, не трябва да бъдат критикувани. Поне в периода на предизборна кампания.

В резултат медиите заприличват на агиттабла, от които полза нямат нито читателите, нито избирателите.

Опитът на „Сега“ от последните няколко вота показва, че тези тенденции не само не отминават, но и се засилват. Тъй като „Сега“ никога не е правил компромиси в това отношение, политиците и партиите, с които може да се води нормален диалог, се броят на пръстите на едната ръка. Затова редакцията взе решение да не сключва договори за политическа реклама за предстоящите парламентарни избори. Всички, които имат какво да кажат и са готови да направят това в директен диалог, без предварителни уговорки и ограничения за теми и въпроси, ще могат да се изявят абсолютно безплатно. Както се казва – по липсата им ще ги познаете.

Другият проблем, с който се сблъскват авторите и читателите на „Сега“, са троловете. Форумът на „Сега“ е един от най-старите и беше едно от малкото места в мрежата, където се водеха интелигентни дискусии по различни теми. За съжаление, през последната година много от най-преданите участници се отказаха да участват в него. Въпреки всички опити да ограничим или елиминираме хората, които са във форума не за да дискутират, а за да обиждат или да дискредитират всеки опит за смислена дискусия, засега търпим неуспех. Платените тролове не са трудни за разконспириране, защото дори използват вариации на една и съща регистрация /вероятно така по-лесно се отчитат на тези, които им плащат/.

Тъй като „Сега“ не желае да става трибуна за разпространение на слухове и конспиративни теории, нито ще позволи неговите автори и читатели да бъдат системно и грубо обиждани, взехме тежкото решение временно да преустановим форума до намиране на решение на проблемите. Всички читатели, които имат идеи в това отношение, могат да ни пишат на имейлите на вестника. А който желае да коментира, като използва истинското си име, а не се крие под псевдоним, може да го направи на страницата на „Сега“ във Facebook.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сега, реклама, форум

Още по темата