Медия без
политическа реклама

Нова Instagram функция принуждава потребителите да гледат реклами

За момента тя е тестова, но не се приема добре от потребителите

https://unsplash.com/

Instagram тества реклами, които потребителите не могат да пропуснат. Понастоящем платформата за социални медии позволява на хората да плъзгат или превъртат покрай реклами, които се показват в основната й емисия от изображения и видеоклипове, както и в нейните емисии Stories и Reels.

Сега обаче се тества функция, наречена "рекламна пауза", за която потребителите казват, че не могат да минат покрай нея, както обикновено. Изображенията, споделени онлайн, показват таймер, който отброява до нула, преди нормалната функционалност да може да се възобнови, предава BBC.

„Ние винаги тестваме формати, които могат да доведат до стойност за рекламодателите“, се казва в изявление, добавяйки, че ще предостави допълнителни актуализации, ако тестът доведе до постоянни промени във формата.

В последващо изявление Meta казва, че "винаги експериментира с нови продукти и рекламни решения в съответствие с развиващите се потребителски тенденции и бизнес нужди". Остава да се види дали изпитанието ще угоди на рекламодателите - но със сигурност не изглежда да се е харесало на потребителите, подчертава изданието.

Meta не е първата голяма технологична фирма, която принуждава хората да гледат реклами. YouTube е известен с това, че показва реклами без възможност за пропускане на потребители, гледащи видеоклипове на неговата платформа или телевизионно приложение, които не плащат за премиум ниво без реклами.

Някои потребители отговориха, като се обърнаха към инструменти за блокиране на реклами и разширения на браузъра като начин да заобиколят рекламите, които прекъсват видеоклиповете в платформата. Google, компанията-майка на YouTube, от своя страна се опитва да ограничи рекламните блокери. Въпреки това не е ясно дали принуждаването на потребителите да гледат повече реклами всъщност помага на компаниите.

Проучване, проведено от TikTok , публикувано през януари, предполага, че принуждаването на зрителите да гледат реклами всъщност може да доведе до по-малко ангажиране. Повече от 70% от участниците са казали, че е по-вероятно да се ангажират с изживяването на реклама, ако има опция да я пропуснат.

Последвайте ни и в google news бутон