Медия без
политическа реклама

МФ пак опитва да ограничи рекламата на хазартните игри

11 Окт. 2023
МФ иска да забрани рекламата на хазартна дейност в близост до училища, обществени сгради и агресивно телевизионно съдържание.
Илияна Кирилова
МФ иска да забрани рекламата на хазартна дейност в близост до училища, обществени сгради и агресивно телевизионно съдържание.

Работна група към Министерството на финансите ще подготви промени в Закона за хазарта, насочени към ограничаване на рекламата на хазартна дейност в близост до училища, обществени сгради и агресивно телевизионно съдържание. Друга задача на законовите промени ще е пресичане на дейността на нелегалните сайтовете за хазартни игри и възможностите за изпиране на пари чрез хазартна дейност.

Това беше договорено на среща днес на министъра на финансите Асен Василев и ръководството на Националната агенция за приходите с представители на четирите най-големи организации на хазартната индустрия - Българската асоциация на хазартните дейности, Сдружението на организаторите на хазартни игри и дейности, Асоциацията на игралната индустрия в България и Българската гейминг асоциация. В срещата са участвали и представители на Българския спортен тотализатор (БСТ) и на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори.

Необходима е допълнителна регулация в сектора, но промените трябва да станат в диалог с бранша, отбеляза финансовият министър Асен Василев. Представителите на игралната индустрия заявиха, че вземат мерки за саморегулация в сектора, но трябва тези регулации да се отразят в законови норми.

Това е пореден опит на представители на властта да ограничат рекламата на хазартни игри, които ни заливат от телевизионните реклами и билбордове в населените места и пътищата. Досега въвежданите регулации не са имали особен успех, защото хазартните компании винаги са намирали вратички да рекламират обилно своята дейност - особено електронните спортни залагания.

Последният опит бе от пролетта на тази година, когато служебният министър на финансите Росица Велкова предложи промени в Закона за хазарта. То предвиждаше пълна забрана на рекламата на хазарт под всякаква форма дори чрез обявяването на бонуси, награди, коефициенти и безплатни залози. Новата власт обаче отхвърли предложенията на Велкова.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

хазарт, реклама

Още по темата