Медия без
политическа реклама

"Репортери без граници": Премиер като пуйка - скандално

Организацията призова председателя на Европейския парламент да осъди атаките на властите срещу свободата на словото в България

15 Февр. 2020
На 4 декември премиерът Бойко Борисов прие в кабинета си генералния секретар на "Репортери без граници" Кристоф Дьолоар и отговарящата за наблюдението над медиите на Балканите Полин Адес-Мевел.
Фейсбук профел на Бойко Борисов
На 4 декември премиерът Бойко Борисов прие в кабинета си генералния секретар на "Репортери без граници" Кристоф Дьолоар и отговарящата за наблюдението над медиите на Балканите Полин Адес-Мевел.

От началото на февруари българските журналисти са обект на словесни атаки и многократни заплахи от представители на най-високите етажи на властта в страната. "Репортери без граници" призовава властите да прекратят всички опити за сплашване на журналистите, пише в декларация на базираната в Париж организация.

„Премиер имитира пуйка, за да се подиграва на журналистите ... Сюрреалистичната сцена се случи на 4 февруари 2020 г. по време на брифинг край в София. След като сравни журналистите, и по-специално журналистките, с пуйки, шефът на българското правителство Бойко Борисов имитира гласа им за няколко секунди, игнорирайки протестите на присъстващите журналисти, посочва декларацията, подписана от главната редакторка Полин Адес-Мевел, която отговаря за Балканите.

На следващия ден главният прокурор Иван Гешев открито нападна на пресконференция в Брюксел журналиста Атанас Чобанов, главен редактор в разследващия сайт „Бивол". Вместо да отговори на въпросите му, прокурорът го разпита, за да му покаже, че има информация за личния му живот. Според статии, публикувани от „Бивол“, прокурорът е замесен в корупционни скандали. Журналистът бе наречен "дребен провокатор" от българския евродепутат Александър Йорданов.

Няколко дни по-късно, на 11 февруари, заместник-председателят на парламента Валери Симеонов обвини двама журналисти на частния телевизионен канал bTV Венелин Петков и Антон Хекимян, че са „корумпирани“, и поиска прокуратурата да образува разследване срещу тях, под предлог че те не разкриват информация относно връзките между собственика на казината Efbet и бизнесмена Васил Божков, преследван в България по единадесет обвинения. Медийната група bTV, която подкрепя своите журналисти, припомни, че „ролята на журналиста е да разкрива истината, след като е проверил фактите “.

Жалко е да се отбележи, че в България личните и груби нападки от страна на висшите органи срещу журналисти не са изолирани случаи, а са наистина трайна тенденция, съжалява главната редакторка на RSF Полин Адес-Mevel. Европейският съюз не бива да търпи, когато журналистите в държава членка са обект на системни заплахи от институциите. RSF призовава председателя на Европейския парламент ясно да осъди тези скандални атаки."

България преживя сериозна медийна криза през последното десетилетие поради завладяването на много медии от няколко олигарси. Има силен натиск върху журналистите. RSF вече изрази тревогата си от тази ситуация през 2018 г. в доклад, посветен на разследващата журналистика в България. Изглежда обаче, че ситуацията не се е подобрила, тъй като България, 35-та през 2006 г., днес заема 111-о място в световната класация за свобода на печата на RSF, най-лошото място за страна-членка на ЕС.“

ВЕСТНИК "СЕГА" ПРИПОМНЯ

На 4 декември премиерът Бойко Борисов прие в София генералния секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Дьолоар, придружен от главната редакторка Полин Адес-Мевел. В двучасов разговор той бе призован да поеме личен и конкретен ангажимент за подобряването на медийната обстановка в България, като от изпълнението му до голяма степен ще зависи дали страната ще се измъкне от незавидното 111-о място в света по свобода на словото.

След срещата премиерът не говори пред журналистите, а Кристоф Дьолоар каза, че в „откровената дискусия“ му е обяснил защо „Репортери без граници“ класират държавата на най-ниското стъпало в ЕС.

През октомври от организацията съобщиха, че още преди 3 г.  са поискали среща с Борисов, за да обсъдят проблемите на журналистите у нас. „Натискът върху медии и отделни журналисти, липсата на редакционна независимост и на прозрачност в медийната собственост, огромните конфликти на интереси са част от причините за лошото състояние на медиите в България. Обсъждахме въпроса за тяхната независимост, включително и на обществените БНТ и БНР.  Разгледахме досегашни случаи и наистина вярваме, че подобряването на независимостта на медиите е ключово“, поясни Дьолоар. "Един от основните проблеми, които поставихме, е, че натискът върху журналистите в България се е засилил. Говорим както за физически атаки, така и за словесни", допълни  Полин Адес-Мевел.

Борисов е отговорил, че БНТ и БНР са напълно независими от властта и кръговете зад нея и е повторил отколешната си теза, че никой от управляващите в България не оказва натиск върху медиите. „ Ние обаче не сме съгласни с неговите думи, че в България не се оказва натиск върху медиите", коментира Дьолоар.

От „Репортери без граници“ поясниха още, че ще отправят предложения до Борисов за подобряване на медийната среда у нас. “Казахме, че ще направим препоръки, а той отговори, че ще се запознае с тях. Смятаме, че премиерът на България би трябвало да изиграе историческа роля срещу пропадането на страната в класацията за свобода на медиите. Смятаме, че трябва да има пътна карта за работата в тази насока освен обещанията, които вече бяха дадени, за включване на държавата в разпространението на вестниците и списанията. Тази пътна карта обаче трябва да бъде много по-амбициозна, ако България иска да се изкачи нагоре в индекса“, коментира Дьолоар. 

След срещата Борисов коментира във Фейсбук: "Високо ценя диалога с неправителствения сектор по една безспорно значима тема за всяко демократично общество, каквато е свободата на словото.  Обсъдихме възможностите страната ни да подобри позицията си съобразно индекса за свободата на пресата", написа той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата