Quantcast

Медия без
политическа реклама

Първото бг радио за класическа музика вече е само онлайн

На същата честота в София върви новото "Класик А"

В края на миналата година радио "Класик ФМ" отбеляза 28-ия си рожден ден.

Новата 2023 г. започва с доста новини за българските радиа, които излъчват класическа музика, и за техните слушатели. След повече от 28 г. присъствие в радиоефира първата бг станция за симфонична и оперна музика „Класик ФМ“ преминава изцяло онлайн на адрес classicfm.bg. Радиото ще продължи да е част от „Би Ти Ви медия груп“, в която са още „Би Ти Ви радио“, „Енджой“, „Джаз ФМ“ и „Зи рок“, което също излъчва основно онлайн на www.zrock.bg, както и ефирно в Пазарджик и Гоце Делчев.

От септември 2006 г. до 31 декември м.г. програмата на „Класик ФМ“ вървеше в София на УКВ честота 88.0 MHz съвместно с радиото на Софийския университет „Алма Матер“ под общото наименование „Радио Алма Матер-Класик ФМ“.

От 31 декември м.г. обаче „Класик ФМ“ вече е интернет медия, а на спомената честота стартира ново ефирно радио за класическа музика– „Класик А“, чийто уеб адрес е radioclassica.bg. То пък е под шапката на „Фреш радио груп“, в която са още „Радио Фреш“, Радио ФМ+, „Мелоди“ и другото радио „Зи Рок“. То има ефирни честоти в почти цялата страна, а сайтът му е www.zrockradio.bg.

Ситуацията около „Класик ФМ“ и „Класик А“ напомня на събитията със „Зи Рок“. През 2017 г. около него възникна спор между „Би Ти Ви медия груп“ и „Фреш радио груп“, в резултат на което се появиха две станции с това име. Във връзка със сегашните промени от „Би Ти Ви медия груп“ поясниха за „Сега“, че ефирната честота, на която „Класик ФМ“ е слушано в продължение на години, се е ползвала съгласно договор, който е изтекъл и не е подновен от страна на притежателя й. От „Класик ФМ“ допълват, че скоро онлайн радиото ще представи ново мобилно приложение, което ще е достъпно за iOS и Android и ще предлага напълно безплатно възможности за слушане на програмата в реално време през интернет.

Преди дни от „Фреш радио груп“ разпространиха съобщение, според което досегашното партньорство на „Класик ФМ“ с радио „Алма Матер“ се продължава от новото радио „Алма Матер–Класик А“. Оркестърът на „Класик ФМ“, създаден от Васил Димитров (създателят на радио „Класик ФМ и сегашен шеф на „Фреш радио груп“) през 2002 г., вече ще се казва оркестър на Cantus Firmus. Компанията, управлявана и създадена от Васил Димитров, е организатор на Европейския музикален фестивал и е една от водещите концертни организации в страната. С новото радио „Класик А“ българският радиопазар продължава 28-годишната традиция да бъде един от малкото в Европа, представящ частна радиостанция за класическа музика“, пише още в съобщението за новото радио.

От Би Ти Ви обаче смятат за некоректно представянето на радио "Класик А" като наследник на "Класик ФМ". "Радио "Класик ФМ" не е сменяло името си. В него можете да чуете емблематичния водещ на радиото Георги Митов – Геми, както и висококачествена селекция от класическа музика, която продължава да се подготвя от програмния директор на "Класик ФМ" – Николай Илиевски. "Класик А" се съставя от друг екип и има други водещи. Класическата музика винаги е била важен елемент от програмното съдържание на радиогрупата на Би Ти Ви. Планираме да разширим покритието си, за да бъдем още по-достъпни и за по-младата аудитория и да добавим нови музикални предавания към програмата“, коментира управителят на радиогрупата на Би Ти Ви Господин Йовчев. 

 

Още по темата