Quantcast

Медия без
политическа реклама

Би Ти Ви ще излъчи отличения с "Оскар" филм "Навални"

Документалната лента ще бъде показана в петък от 20 ч.

20 Март 2023
Алексей Навални в кадър от филма.

След като разбуни духовете, показвайки носителя на 7 награди "Оскар" "Всичко навсякъде наведнъж" (премиерно на български екран) във вечерта след церемонията, Би Ти Ви ще излъчи и "Навални". Филмът, отличен с Академичната награда за най-добър документален филм, ще може да се гледа в петък, 24 март, от 20 часа, съобщават от медията. Режисьорът Даниел Роер изследва живота и работата на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който след години на кампания срещу корупцията си създаде мощни врагове - включително президента Владимир Путин, се казва в анонса на Би Ти Ви. През август 2020 г. самолет, пътуващ от Сибир за Москва, каца аварийно. Един от пътниците му, лидерът на руската опозиция Алексей Навални, е с опасност за живота. Откаран e в местна болница и в крайна сметка евакуиран в Берлин, където лекарите потвърждават, че е отровен.

Филмът е продукция на Си Ен Ен, а в центъра на разследването около отравянето на Навални стои българският журналист Христо Грозев. Той излезе на сцената на "Оскарите" преди седмица заедно с екипа на филма, а режисьорът Даниел Роер заяви пред микрофона: "Ние дължим толкова много на Христо Грозев - нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история."

Руският опозиционер, който се намира в затвора, също коментира в този дух: "Разбира се, че съм ужасно щастлив и докато се радвам, се опитвам да не забрявам, че не аз получих "Оскар", каза той и отправи похвали към Роър, близката си сподвижничка Мария Певчих и Христо Грозев - "истинската звезда на този филм".

Месец по-рано "Навални" спечели и наградата на Британската академия за кино и телевизия БАФТА, но Грозев не бе допуснат до церемонията в Лондон от съображения за сигурност.

Филмът бе показан премиерно у нас в кино "Люмиер" през септември в присъствието на самия Христо Грозев. "Навални" може да се гледа по всяко време и от потребителите на платената стрийминг/кабелна услуга HBO Max.

The fly-on-the-wall documentary follows Russian opposition leader, Alexey Navalny, through his political rise, attempted assassination and search to uncover ...

 

Ключови думи:

Алексей Навални, Би Ти Ви

Още по темата