Медия без
политическа реклама

СЕМ забеляза хазартната инвазия по Би Ти Ви и Нова телевизия

Рекламите със Стоичков и други известни българи внушават на децата, че залаганията са предпоставка за социален успех, се казва в доклад на регулатора

Христо Стоичков
Христо Стоичков

Рекламите на хазарт отдавна са завладели ефира на най-гледаните български телевизии, но реакциите на отговорните за тях институции се появяват едва сега, а на други все още липсват. Съветът за електронни медии ще санкционира Би Ти Ви и Нова телевизия за излъчването на реклами на букмейкърски компании във вечерните риалити формати, които се гледат от семейна аудитория. Това стана ясно на последното заседание на медийния регулатор. Обект на фокусиран мониторинг са били предаванията на Нова тв „Игри на волята“, „Звездите в нас“ и „С Рачков всичко е възможно“ и на Би Ти Ви - „Фермата“ и „Гласът на България“. Периодът на наблюдение е между 4 октомври и 13 ноември.

Експертите на СЕМ установяват, че е станало практика рекламните блокове в праймтайма да започват и свършват с клип на хазарт. Вероятно става дума за видеото с участието на певеца Криско, който е лице на един от многобройните букмейкъри. Освен това в самите комерсиални блокове има по още няколко промоции на залагания, а често и в рамките на ефира в долната или страничната лента на екрана се врязват логата и цветовете на хазартни оператори. „Трайна тенденция е в рекламите на хазарт в праймтайма да участват известни личности, които са примери за подражание за младите хора. Това е предпоставка част от децата да бъдат привлечени и заинтригувани и да определят интерес към съдържанието на рекламите на хазарт“, се казва в доклада.

СЕМ казва още, че в праймтайма по Би Ти Ви се излъчва хазартна реклама, в която се показва „усмихнат късметлия, на когото очевидно е провървяло в играта“. Той е седнал зад волана на открита спортна кола, а компания в автомобила му правят 3-4 млади дами с оскъдно облекло. Момичетата са седнали на капака на колата по време на движение. Оценката на СЕМ е, че тази реклама нарушава разпореждането на Закона за радиото и телевизията, че търговските съобщения не трябва да насърчават поведение, което застрашава здравето и безопасността. „С цялостното си въздействие рекламата внушава на зрителите, че ако им провърви при залагането, ще се радват и занапред на благополучие и на безгрижен и лесен живот, в това число и на компанията на млади жени в оскъдно облекло“, обобщават експертите на СЕМ.

Подобно е посланието и на рекламите с участието на Христо Стоичков, добавят те. „В края на една от тези реклами две млади дами с къси червени рокли застават до скъпата червена кола, която се явява турбо бонус за късметлията в онлайн залаганията. В двете описани реклами се установява несъобразяване с етичните правила за реклама на хазарт, приети от Националния съвет за саморегулация, смята СЕМ. Във въпросния съвет членуват част от компаниите за залагания, телевизии и радиа и рекламни агенции, които разработват кампаниите. Според един от членовете на споменатия кодекс рекламите на хазарт не трябва да внушават, че участието в хазартни игри е благоприятно за социалния успех на личността. СЕМ ще изпрати писмо до съвета по саморегулация с предложение да се занимаят с описаните два клипа, стана ясно още на заседанието.

СЕМ смята, че риалити форматите на Нова тв и на Би Ти Ви нарушават закона и по отношение на спонсорството. „Публиката в „Звездите в нас“ държи в ръцете си цветни балони с търговската марка на хазартния оператор, който е спонсор на рубриката. Много често се показват деца, които размахват въпросните балони“, отчитат експертите. Заключението е, че е нарушен текста от критериите за участие на деца в търговските съобщения, според който в реклами на хазарт не се допуска участието на деца. СЕМ отчита, че Законът за хазарта позволява на букмейкърски компании да подпомагат спортни, културни, социални, здравни и други прояви, но смята, че медийните услуги не са част от позволените.

Докладът на специализираната администрация на СЕМ бе приет с пълно единодушие от всички членове на съвета. Председателят Соня Момчилова съобщи, че въз основа на него ще се върви към наказателни производства. Тя не съобщи в какъв размер ще са глобите, които предстои да бъдат наложени. По закон регулаторът първо трябва да уведоми Би Ти Ви и Нова телевизия и да им даде възможност да представят позиции.

Както "Сега" писа, в началото на декември две от най-големите организации за защита на правата на децата протестираха срещу това, че рекламите на хазарт се излъчват пред непълнолетни и призоваха държавата да вземе мерки срещу телевизионната експанзия на онлайн залагания. Национална мрежа за децата и "Асоциация Родители" адресираха призива си до Румен Радев, Вежди Рашидов, Гълъб Донев, до председателя на комисията за децата в НС Халил Летифов, до СЕМ и др. В него се казваше, че в училищата, в които сдруженията работят, все по-често наблюдават деца и семейства, които страдат от хазартна зависимост. "Кризисните центрове, както и социалните услуги за деца и семейства в страната работят по много случаи, в които цели семейства губят своите домове вследствие на хазарта и от това кризите в семейството стават все по-големи и по-трудни, а децата са тези, които са най-потърпевши", пишеше в отвореното писмо. 

Още по темата