Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Сова Харис": ГЕРБ води с 1,7% пред ПП-ДБ

02 Март 2023

ГЕРБ-СДС удържат първото място с подкрепа от 27,4%, показват данните от проучване на "Сова Харис". Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се доближава до подкрепата, равна на аритметичния сбор, получен от двете формации на предишните избори, но не предизвиква ефект на привличане на нови гласове (25,7% от действителните гласове). 

Очертава се третата позиция отново да е на ДПС – 11,7%. „Възраждане“ също стоят близо до резултата си от миналите избори с 10,6%. Декларираната подкрепа за БСП е 9,7%, но напрежението вътре в електоралното ѝ ядро, плюс появата на конкурент в този сектор, може да доведе до допълнителни размествания в рамките на предизборната кампания, смятат от „Сова Харис“.  

 Има обаче още три политически субекта, подкрепата за които може да преодолее бариерата от 4%. Това са Коалиция „Левицата!“ (3,9%), „Български Възход“ (3,7%) и „Има такъв народ“ (3,1%).

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от „Сова Харис“ в периода 20-27 февруари 2023 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното „лице в лице“ интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?