Медия без
политическа реклама

Бюлетините на вота ще се броят и описват дълго и протяжно

Член на секционната комисия трябва да изговаря гласно какъв е отбелязаният вот

21 Март 2023Обновена
Броенето на подадените гласове на тези избори ще става по-бавно
Илияна Кирилова
Броенето на подадените гласове на тези избори ще става по-бавно

Съвсем разтегната ще бъде процедурата по броенето на гласовете след изборите и попълването на протоколите с резултатите. Това се вижда ясно от методическите указания на Централната избирателна комисия (ЦИК) към секционните комисии, с които на последните се указва по какъв начин да действат след края на изборния ден.

Първата стъпка засяга прословутото видеонаблюдение в реално време. След като гласуването приключи, председателят на всяка секционна комисия включва мобилното устройство за видеонаблюдение, след което сканира QR код от плик, предназначен за изборния ден. Машината трябва да е включена през цялото време, докато комисията работи.

След това членовете на комисията се захващат с ръчното броене на бюлетините. Най-напред отварят урната с хартиените бюлетини. Те се изваждат една по една, броят се, а резултатите се попълват в черновата на протокола – също на ръка.

Всяка хартиена бюлетина трябва да се покаже така, че да се вижда отбелязаният вот. Едновременно с това, членът на комисията, който показва бюлетината, „обявява високо и ясно номера на кандидатската листа, съответно гласът “Не подкрепям никого”, както се обяснява в инструкцията. По същия начин се обявява и преференцията, ако е отбелязана такава.

Хартиените бюлетини се подреждат, като за всяка кандидатска листа се прави отделна купчинка. Правят се още две купчинки – една с гласовете “Не подкрепям никого” и една от недействителните гласове. Ако се намери недействителна бюлетина, тя се показва и се обявява защо е недействителна.

В указанията се посочва и кои гласове трябва да се сумират. Така се получават контролите, чрез които може да се проследи дали резултатите са попълнени правилно.

По същата схема се действа и по отношение на втория вид хартиени бюлетини – тези от машинното гласуване. Тук, разбира се, няма невалидни гласове, тъй като машините не позволяват подаването на такива.

Когато се попълни цялата чернова, данните се прехвърлят в секционния протокол, отново ръчно. Тук членовете на комисията трябва да са много внимателни, защото ако допуснат грешки, ще трябва да поискат нов протокол от съответната районна комисия. След като протоколът е попълнен и подписан, устройството за видеонаблюдение се изключва.

Събират се и се опаковат бюлетините и останалите изборни книжа, предава се машината за гласуване (ако в секцията има такава) на фирмата „Сиела Норма“, която обслужва машинния вот, и секционната комисия поема към своята районна комисия. Там данните от машинното гласуване се прехвърлят от флаш паметта, а протоколът се проверява за грешки. Ако се открият такива, документът се връща обратно на секционната комисия, за да го поправи.

Ето и инструкцията, от която секционните комисии трябва да получат нагледна представа как да боравят с устройството:

 

Още по темата