Quantcast
Засилват се протестите по света срещу локдауна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Засилват се протестите по света срещу локдауна

След Нидерландия, вълнения се очакват в Белгия, а недоволство имаше в Италия, Мексико, Южна Корея, Тайланд, Ливан
Обновена
4 312
 ЕПА/БГНЕС
Ресторантьори и собственици на малък бизнес в Италия протестираха в Рим с искане да им бъде позволено отново да отворят обектите си, при спазване на мерки за безопасност.

Все повече протести има по света срещу ограничителните мерки, наложени от правителствата срещу разпространението на COVID-19.

В Нидерландия най-малко 150 души бяха арестувани вчера по време на втория ден на масово недоволство. То бе породено от решението на правителството да въведе от събота вечерен час, в опит да спре разпространението на британския щам на коронавируса. Подобна мярка не е била въвеждана в Нидерландия от Втората световна война насам.

А в съседна Белгия кметове алармират, че в социалните мрежи има призиви за организирането на подобни безредици в събота, съобщава БНТ. Става въпрос за няколко общини, които се намират в близост до нидерландската граница. Властите се опитват да разберат кой стои зад тези призиви. В Белгия от утре влиза в сила забрана за неналожителни пътувания зад граница.

 

 

Масово недоволство имаше в Италия, Мексико, Южна Корея, Тайланд. В Ливан петима протестиращи и трима служители на вътрешната сигурност бяха ранени в град Триполи, в северната част на страната, по време на протест с искане за отмяна на строгите мерки. Повод за демонстрациите е решението да се удължи извънредното положение до 8 февруари.

От днес в САЩ пристигащите по въздух (американски и чужди граждани) ще могат да влизат в страната само с отрицателен тест за коронавирус, направен до 72 часа от кацането. Авиокомпаниите са задължени да потвърдят наличието на подобен отрицателен тест у всички пътници още преди качването в самолета.

Във Великобритания пък се очаква въвеждане на още по-строги мерки за влизане в страната - не само отрицателен тест за COVID-19, направен до 72 часа от пътуването, но и последвало задължителен 10-дневен карантинен престой в хотели на пътниците за тяхна сметка. Предстои да се реши дали това ще важи за всички страни или само за отделни - където заболеваемостта е висока. Има вариант да се наложи такава забрана за идващи от цели континенти. На Острова се коментира, че подобна мярка на практика ще означава затваряне на границите, тъй като подобен престой би струвал около 1000 паунда на човек. Великобритания е сред най-силно засегнатите страни в света от COVID-19 и е с най-висок брой починали в Европа в резултат от заразата - 98 531 до момента. 

Заради пандемията от коронавирус Нова Зеландия ще остави затворени границите си през по-голяма част от годината. Това обяви премиерът на страната Джасинда Ардърн. "Като се вземат предвид световните рискове около нас и несигурността, свързани с глобалното прилагане на ваксината, ние можем да очакваме нашите граници да бъдат засегнати през по-голямата част от настоящата година", коментира Ардърн. Тя все пак допълни, че се обмислят варианти за коридори за пътуване с Австралия и близките държави в Тихия океан.

Междувременно президентът на Таджикистан - Емомали Рахмон, обяви в годишното си обръщение пред парламента, че страната му се е справила с COVID-19. "Коронавирус в Таджикистан в момента няма. Той е напълно унищожен", увери Рахмон. И приведе данни от здравното министерство, според които през последните 15 дни в страната няма регистриран нито един нов случай. Държавният глава се похвали, че през 2020 г. във връзка с борбата срещу пандемията са построени 20 нови болници с над 7000 места, като в здравната система са отделени допълнително 1,6 млрд. сомони (около 145 млн. долара).

Ключови думи:

COVID-19, коронавирус, локдаун

Още

В "Левски" не са плащани заплати от началото на годината

16.04.2021

970
Ангелов очерта три сценария за колективен имунитет

16.04.2021

Обновена

2986
Новите случаи на COVID-19 бавно вървят надолу

16.04.2021

Обновена

1461