Медия без
политическа реклама

Започва процедурата по импийчмънт на Байдън

Камарата на представителите ще започне официално разследване срещу американския президент

12 Септ. 2023
ЕПА/БГНЕС
Джо Байдън

Камарата на представителите на САЩ ще започне официално разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън, каза нейният най-високопоставен републиканец, цитиран от Би Би Си.

Кевин Маккарти каза, че разследването ще се фокусира върху „обвиненията за злоупотреба с власт, възпрепятстване и корупция“ срещу Байдън. Републиканците разследват президента, откакто поеха контрола над Камарата през януари. Изслушванията не откриха конкретни доказателства за неправомерно поведение от страна на Байдън. Те обаче хвърлиха повече светлина върху бизнес сделките на единствения син на президента Хънтър Байдън, които според републиканците са съмнителни.

Това е първият ход в процедурата, която може да доведе до гласуване за импийчмънт в Камарата на представителите. Ако това бъде одобрено с обикновено мнозинство, може да последва процес в Сената на САЩ. В кратко изявление Маккарти каза, че има "сериозни и достоверни" обвинения, свързани с поведението на президента. „Взети заедно, тези обвинения рисуват картина на култура на корупция“, каза той.

В момента Хънтър Байдън е обект на федерално разследване за възможни данъчни престъпления, свързани с чуждестранните му бизнес интереси.

Ключови думи:

импийчмънт, Джо Байдън

Още по темата