Медия без
политическа реклама

Вицепрезидентът Йотова с изненадваща визита в Скопие

Ден по-рано тя посети български села в Косово

19 Февр. 2023
БГНЕС

"Вие сте съществената част от българската нация. Вие играете жизненоважна роля за разпространението на нашата култура, език и ценности в Македония. Вие имате нашата непоколебима подкрепа." - това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на изненадваща среща в Скопие с представителите на българската общност в РС Македония.

В срещата, която се състоя в българското посолство, участваха известни учени, политици, бизнесмени и граждани.

Йотова подчерта борбата за правата на българите в Македония в контекста на тежкия инцидент с пребития Християн Пендиков. Тя подчерта, че властите в София следят внимателно разследването на този случай. Присъстващите подкрепиха с възгласи Пендиков и неговото семейство, подчертава местното издание "Вестимакс".

В събота Йотова посети районите в Косово с население с българско самосъзнание и се срещна с представители на сдружението „Обединени българи в Косово“ в Кръстец, както и с членове на „Културно-просветно дружество на българите в Жупа, Подгора и региона“. В Косово няма официално признато българско малцинство, а българската общност, която е около 15 000 души, е част от населението на общините Драгаш, където тя е представена в 20 села, Призрен с 19 села,  Ораховац и Щръбце, където има общо 10 села с етнически българи.  Целта на България е българската общност в Косово да получи и официален статут на общност, което дава допълнителни възможности, участие в Консултативния съвет за националните малцинства и възможност да бъдат решавани редица проблеми на общностите и хората в тях. През май 2018 г. в парламента на Косово е внесена петиция от организацията „Обединени българи в Косово“, подписана от 459 косовски граждани с българско самосъзнание, за официалното признаване на българска общност.  Петицията е факт, но подписите "се загубват" и не могат да бъдат открити, а отговор на петицията липсва, затова съгласно препоръката от косовския президент Вьоса Османи организацията „Обединени българи в Косово“ организира нова кампания и през януари 2023 г. внася в косовския парламент нова петиция с 466 подписа.

Очакването на българите в Кръстец, с които Илияна Йотова се срещна, беше именно в това петицията да бъде придвижена. Вицепрезидентът ги информира за разговорите си с президента на Косово Вьоса Османи, с която разговаря ден по-рано в Прищина. „Виждам в нейно лице гарант, че подписите този път няма да бъдат загубени и ще минат през парламента, след като ме увери, че е говорила с комисията по етнически въпроси към парламента на Косово и с премиера”, посочи по-късно пред българските журналисти Йотова.  

Ключови думи:

Йотова, Македония, Косово

Още по темата