Медия без
политическа реклама

Ултиматумът срещу хунтата в Нигер изтича днес

Пучистите извикаха "Вагнер"

06 Авг. 2023Обновена
В района на Сахел - между Сахара и плодородния юг, може да започне война скоро
В района на Сахел - между Сахара и плодородния юг, може да започне война скоро

Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) - най-голямата междуправителствена организация в региона, даде срок на хунтата в Нигер да върне на власт законния президент Мохамед Базум до неделя.

ECOWAS заяви, че превратите повече няма да бъдат толерирани в региона, след като военни завзеха властта в Мали, Буркина Фасо и Гвинея, възприемайки най-твърдата си линия досега с Нигер.

ECOWAS вече наложи санкции, включително спиране на всички финансови транзакции и замразяване на национални активи, но хунтите, управляващи в съседните Буркина Фасо, Мали и Гвинея, изразиха подкрепата си за лидерите на преврата в Нигер. Алжир декларира, че няма да се намесва в евентуален военен конфликт.  Една военна интервенция може да подпали целия Сахелски регион и Алжир няма да използва сила срещу своите съседи", каза алжирският президент Абделмаджид Тебун

ECOWAS, доминирана от страни като Нигер и Сенегал, вече на няколко пъти сформира сили за бързо реагиране. През 90-те години те бяха използвани за урегулиране на граждански войни в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея-Бисау, а през 2002 г. във връзка с преврата в Кот д'Ивоар. Нигерийският президент Бола Тинубу призова Сената на страната си да одобри въоръжено нахлуване в Нигер. Тинубу, който председателства ECOWAS, се застъпи за "военно оборудване на войски и използване на персонал за военна интервенция" в случай, че пучистите в Нигер не се съгласят на преговори.

Военната хунта в Нигер официално поиска помощ от руската частна армия "Вагнер". Бунтовниците, които поеха властта Нигер, денонсираха всички военни споразумения с Франция, която има контингент между 1000 и 1500 войници. САЩ разполагат с около 1000 войници в Нигер като част от борбата срещу джихадистките групировки в Сахел.

Според журналист и старши сътрудник на център Soufan - неправителствена организация, която се занимава с външнополитически анализи и глобална сигурност, лидерът на преврата Салифу Моди се е свързал с представители на частната армия при посещение в Мали. Трима малийски източника и френски дипломат са потвърдили срещата, за която първо съобщи France 24.

Според журналиста "Вагнер" са гаранцията на хунтата в Нигер за задържане на властта. Частната армия обмисля предложението да се притече на помощ.

Хунтата назначи и нов военен командир. Генерал Муса Салау Барму, който изигра възлова роля в държавния преврат на 26 юли, поема властта. Барму е командвал специалните сили на страната. На други важни постове в сухопътните войски и военновъздушните сили също са назначени предани хора.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Нигер, Рихард Вагнер

Още по темата