Медия без
политическа реклама

Три хунти се обединиха в Африка

17 Септ. 2023
Учредихме съюз за създаване на архитектура на колективна отбрана, заявиха лидерите на трите хунти
Учредихме съюз за създаване на архитектура на колективна отбрана, заявиха лидерите на трите хунти

Мали, Нигер и Буркина Фасо, три страни в Западна Африка, които са управлявани от военни хунти, подписаха днес договор в сферата на сигурността, като поеха ангажимент да се притекат една на друга в случай на бунт или на външна агресия, предаде Ройтерс.

Създаваме архитектура на колективна отбрана в страните от Сахел, заявиха лидерите на трите хунти. Самият документ, който трите страни подписаха е Хартата на Липтако-Гурма - по името на географския субрегион, в който се се срещат границите на държавите.

Трите страни се опитват да се справят с ислямистки бунтовнически групировки, свързани с терористичните организации "Ал Каида" и "Ислямска държава". Освен това отношенията им със съседните им страни са обтегнати заради превратите, с които хунтите дойдоха на власт. Най-скорошният преврат - този в Нигер, задълбочи още повече разделението в Западна Африка между страните с военно управление и останалите. Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) дори заяви, че може да прибегне до сила, за да възстанови конституционното управление в Нигер. Мали и Буркина Фасо заявиха, че ще се притекат на помощ на Нигер, ако страната бъде нападната. "Всяка атака срещу суверенитета и териториалната цялост на една или повече от договарящите се страни ще бъде разглеждана като агресия срещу останалите", се казва в текста на тристранния договор, подписан от Мали, Нигер и Буркина Фасо. В договора се казва, че останалите страни ще помагат индивидуално или колективно, включително и с употребата на въоръжените сили.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Мали, Нигер