Медия без
политическа реклама

Турция обяви, че е ликвидирала лидера на "Ислямска държава" в Сирия

След смъртта на предишния лидер Абу Хасан ал-Хашими ал-Курейши дойде ред на Абу Хюсеин ал-Курейши

01 Май 2023
Реджеп Ердоган използва в предизлборната си кампания и успеха срещу "Ислямска държава"
ЕПА/БГНЕС
Реджеп Ердоган използва в предизлборната си кампания и успеха срещу "Ислямска държава"

Предполагаемият лидер на групировката "Ислямска държава" е бил убит в Сирия при операция на турската разузнавателна агенция МИТ, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от АФП и БТА.

"Заподозреният лидер на ДАЕШ с кодово име Абу Хюсеин ал-Курейши беше неутрализиран при операция, проведена вчера (събота) от МИТ в Сирия", обяви Ердоган по телевизията.

Групировката "Ислямска държава" обяви смъртта на предишния си лидер Абу Хасан ал-Хашими ал-Курейши на 30 ноември, като го замени с Абу Хюсеин ал-Курейши.

Кореспондент на АФП в Северна Сирия съобщи, че агенти на турското разузнаване и местната военна полиция, подкрепяни от Турция, в събота са отцепили зона в Джиндирес, в северозападния регион Африн.

Жители разказаха пред АФП, че операцията е била насочена към изоставена ферма, която е била използвана като ислямско училище.

В средата на април Съединените щати извършиха операция с хеликоптер в Северна Сирия, като заявиха, че групировката "Ислямска държава" е планирала нападения в Европа и Близкия изток.

Централното военно командване на САЩ съобщи, че при операцията е бил убит висш лидер на групировката ИД.

Въпреки че е прогонена от голяма част от териториите, които някога е контролирала, групировката "Ислямска държава" все още извършва нападения в Сирия.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ислямска държава

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?