Медия без
политическа реклама

Голяма компания за цимeнт e финaнcиpaла "Иcлямcĸa дъpжaвa"

19 Окт. 2022
БГНЕС

Френският производител на цимент Lafarge се призна за виновен пред съда в САЩ, че е подкрепял финансово "Ислямска държава" и други терористични организации, предава Би Би Си.

Компанията се съгласи да плати неустойка от 777,8 милиона долара  за плащания, които е направила, за да не прекъсва работата на фабриката в Сирия след избухването на войната през 2011 г. Прокурорите казаха, че това е първият път, в който компания се признава за виновна за подпомагане на терористи. От своя страна Lafarge заяви, че "дълбоко съжалява" за събитията и "поема отговорност". Производителят на цимент, който беше придобит от швейцарската компания Holcim през 2015 г., заяви, че поведението им е било в "явно нарушение" на кодекса за поведение на Lafarge.

Фирмата отвори завода си в Джалабия в Северна Сирия близо до турската граница през 2010 г. след инвестиция от 680 милиона долара. Според американските прокурори сирийското дъщерно дружество на Lafarge е платило на "Ислямска държава" и още една терористична група, известна като "Фронт Нусра", еквивалента на 5,92 милиона долара за защита на персонала в завода, докато гражданската война в страната е набирала скорост. Ръководителите на компанията сравниха договореностите с плащане на "данъци".

Lafarge в крайна сметка евакуира завода през септември 2014 г., когато "Ислямска държава" пое контрола над града и фабриката. Сделките са помогнали на компанията да реализира продажби за 70,3 милиона долара, казаха прокурорите.

В изявление новият собственик на Lafarge Holcim каза, че нито едно от действията не включва компанията Holcim, "която никога не е оперирала в Сирия". Той добави, че бивши ръководители на Lafarge, замесени в подкупа, са го укрили от Holcim, както и от външни одитори.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата